Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Lockdown στην Αττική: Αλλαγές σε σχολεία, καταστήματα και ωράριο – Οι εισηγήσεις των ειδικών

Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται, το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική οδεύει προς το… κόκκινο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες δείχνουν ανοδική τάση.

Αυτό είναι το τρίπτυχο που έχει ταρακουνήσει τους ειδικούς, οι οποίοι σκέφτονται τη λήψη εκείνων των μέτρων που θα αποτρέψουν τον ερχομό του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλά. Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, απαγόρευση κυκλοφορίας από δήμο σε δήμο, αναστολή του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων, επαναφορά του click away για τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την Αττική, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν «κόκκινες» περιοχές οι: Χαλκίδα, Σαντορίνη, Μύκονος, Χαλκιδική, Ζάκυνθος και Αχαΐα.

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών με βάση τον αριθμό της ταυτότητάς τους, ανέφερε ότι «δεν έχει πέσει στο τραπέζι μια τέτοια πρόταση», ωστόσο όπως είπε, «ενδεχομένως να ειναι κι αυτό μία πρόταση πάντως που μπορεί να συζητηθεί για να περιοριστεί ο συγχρωτισμός, όπως και άλλα μέτρα με τον ίδιο στόχο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργίαδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μείνει το λιανεμπόριο ανοιχτό, καθώς είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και όπως έχουν επισημάνει και οι ίδιοι οι έμποροι τις προηγούμενες μέρες, δεν θα μπορέσουν να «σηκώσουν» ακόμα ένα κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Κατά τον κ. Παρακευή «το ζητούμενο είναι να περιοριστεί ο συγχρωτισμός με τρόπο ο οποίος θα είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος». «Θα συζητηθούν μέτρα που περιορίζουν άσκοπες μετακινήσεις. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της αγοράς με ένα τρόπο που δεν θα συμβάλειστο συγχρωτισμό», σημείωσε.

«Όλοι συμφωνούμε για την ανάγκη περισσότερων τεστ, αλλά οι επαγγελματίες Υγείας απασχολούνται με τους εμβολιασμούς» τόνισε ο κ. Παρασκευής απαντώντας για τα λίγα τεστ που διενεργούνται. Όπως είπε, η πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για τα εθελοντικά τεστ δεν είχε μεγάλη προσφορά ενώ οι κινητές μονάδες, που είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να στελεχωθούν, καθώς διενεργούνται οι εμβολιασμοί.

Σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών με βάση την ταυτότητα, τοποθετήθηκε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1:

«Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει, αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, λίγο πριν δώσει το παρόν στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η οποία χθες εισηγήθηκε να βαφτεί “κόκκινη” η Αττική, πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού.

“Έχω συνάντηση με την Επιτροπή, θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα και θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. “Αν αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να είναι στο “κόκκινο”, σαφώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Υπάρχει ένα σχέδιο στο υπουργείο” πρόσθεσε.

Έστειλε μάλιστα και μήνυμα στους επιχειρηματίες της αγοράς λέγοντας: “Είμαστε όλοι στο πλευρό τους, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να κλείσουν πάλι και να χάσουν την εκπτωτική περίοδο”.

Σε ερώτηση για το εάν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία από την Δευτέρα, απάντησε ότι αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται σε υψηλότερο επίπεδο.

Για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στο OPEN ο Νίκος Σύψας ανέφερε πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.

Ο κ. Σύψας δήλωσε πως σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κορωνοϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές. Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι” αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής ανέφερε πως προκρίνεται το άνοιγμα μόνο της Γ” Λυκείου, παρόλο που στο παρελθόν είχε αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για εκείνη της Αφρικής ότι δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι η Αττική είναι σε μια οριακή κατάσταση και «κοκκινίζει» βάσει κι άλλων κριτηρίων πιο αυστηρών, καθώς είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, ωστόσο όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν έχει κανένα νόημα να μπει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, εφόσον δε λειτουργεί η εστίαση.

Επίσης, υποστήριξε ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με Click in shop με ραντεβού, ενώ σχετικά με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως θα μπορούσε να αναβληθεί για μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Για τον «συναγερμό» που έχει σημάνει για την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, η μείωση των κρουσμάτων που είδαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν «θεωρητική» κάτι που αποδίδεται «στο γεγονός ότι ήταν ελάχιστα τα τεστ». Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού, η κατάσταση στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες φαινόταν πως έμοιαζε με την εικόνα που είχαμε στα τέλη Δεκεμβρίου. Όπως σημείωσε, τα παραπάνω δεδομένα δεν είναι δημόσια αυτή τη στιγμή, όπως η κατανομή των τεστ ανά περιοχή.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Αττική η κυρία Λινού είπε πως παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων ο δείκτης θετικότητας δεν είναι υψηλός. Ωστόσο όπως σημείωσε είναι οι εξειδικευμένοι δείκτες αυτοί που ανησύχησαν την επιτροπή η οποία έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Παράλληλα η καθηγήτρια, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και να λειτουργεί το εμπόριο με τους ίδιους όρους όπως σήμερα. Αν και επισήμανε ότι θα προσπαθούσε να ανοίξει πλήρως και τα δύο, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι καθώς «δεν έχει υπάρξει ενεργή προσπάθεια στο επίπεδο των σχολείων για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους».

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα εισηγηθούν το άνοιγμα ή μη των σχολείων.

Ανάμεσα στα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έθεσαν σε συναγερμό τους επιδημιολόγους συγκαταλέγονται η διαρκής άνοδος του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, αύξηση που αποτυπώνεται καθαρά και στα αστικά λύματα, όπως και ο αριθμός μαζί με τη γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων που εντοπίζονται με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Αττική.

Υπό αυτό το πρίσμα, η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων φαντάζει ως μονόδρομος για αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής, καθώς στο επιδημιολογικό αποτύπωμα του λεκανοπεδίου δεν έχει ακόμη διαφανεί τυχόν επιδείνωση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών. Άγνωστη παραμένει προσώρας και η «συνεισφορά» των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στην καθημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τη στιγμή που ο υψηλός βαθμός μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπερπολλαπλασιάσει κρούσματα και εστίες διασποράς μαζί.

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τόνισε ότι βάση των επιδημιολογικών δεδομένων που παρατηρούνται αυτήν την στιγμή, η απόφαση της επιτροπής για συναγερμό στην Αττική ήταν λογική.

Μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται στους νέους, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανήσυχο αν βάλουμε στην εξίσωση και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα. Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι τώρα δεν μπορεί να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και η οικονομία, αφού μια τέτοια πρακτική ίσως οδηγούσε στην καταστροφή. «Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να καταπνίξουμε όσο το δυνατόν μπορούμε τη μετάλλαξη», είπε.

Συνεπώς, πρόταση του καθηγητή είναι «λιανεμπόριο με click away και όχι σχολεία σήμερα».

Τα ΜΜΜ και η χρήση τους είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εξίσωσης και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «το πρόβλημα δεν είναι το τι γίνεται μέσα στο μαγαζί, αλλά τι γίνεται έξω από το μαγαζί και πώς φτάνει κανείς στο μαγαζί».

Την ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα για τη λειτουργία και των σχολείων και της αγοράς, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.

Η κ. Παγώνη επεσήμανε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και το ΕΣΥ αρχίζει και πιέζεται. «Αυτή τη στιγμή 268 ασθενείς είναι σε ΜΕΘ και 1.100 σε απλές κλίνες Covid σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Επιτροπή είναι σε πολύ δύσκολη φάση, γιατί υπάρχουν πιέσεις και δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Οι πιέσεις έχουν να κάνουν με τα καταστήματα που πρέπει να δουλέψουν, με την οικονομία γενικότερα. Η κατάσταση δεν είναι δραματική, απλώς προσπαθούν να προλάβουν να μη γίνει δραματική. Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα. Με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, αν αυξηθούν τα τεστ και από τα 35.000 πάμε γύρω στα 50.000 καθημερινά και, παράλληλα, προσέξουμε τα μέσα μεταφοράς, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη προσοχή και με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά, δήλωσε ότι αν υπάρξει έλεγχος του συνωστισμού στα μεγάλα καταστήματα και στα εμπορικά κέντρα, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. «Επειδή η Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο κι έχει τα περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για να συνεχίσει η αγορά να λειτουργεί», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα.

«Επειδή εμείς στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα ζήσαμε έναν εφιάλτη με τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, ο εφιάλτης μας είναι η σφοδρότητα του τρίτου κύματος. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτή τη σφοδρότητα, γιατί δεν υπάρχει πολιτική μαζικών εμβολιασμών λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων, ο ιός έχει γίνει πιο επικίνδυνος και οι καιρικές συνθήκες των ευνοούν πάρα πολύ. Για αυτό πρέπει να υπάρξει προσοχή στη χαλάρωση και να γίνει με αυστηρά υγειονομικά κριτήρια. Να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα, να μην κλείσουν τα πάντα. Πρέπει όμως να τεθούν χρονικοί περιορισμοί, τα SMS ήταν μια κοροϊδία, όλος ο κόσμος ήταν έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς αυτή να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην εθνική οικονομία φέρνουν το κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων sur mesure για την Αττική, εφόσον ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς πατήσει σήμερα το κουμπί του αυστηρού lockdown για το λεκανοπέδιο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ως πιθανά νέα μέτρα για το «αττικό πακέτο» εξετάζονται:

· η αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων (και σίγουρα των Λυκείων) που ήταν προγραμματισμένο να εκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

· η απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο ή από Τομέα σε Τομέα, πχ από τον Νότιο προς τον Δυτικό κτλ.

· η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, με εξαίρεση τη μετάβαση στην εργασία.

· η αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

· και η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ) ή εναλλακτικά η λειτουργία του λιανεμπορίου μέσω click away, δηλαδή μέσω της παραλαβής εμπορευμάτων στην είσοδο του καταστήματος.

By