Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Lockdown: Τι ισχύει για τη μάσκα στο αυτοκίνητο από 25 Ιανουαρίου – Πρόστιμα και εξαιρέσεις

Πότε δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στο αυτοκίνητο – Νέα όρια στους επιβατών από Δευτέρα

Νέα όρια επιβατών σε αυτοκίνητα, ταξί και φορτηγά, θα ισχύουν από αύριο Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Όσο λοιπόν διαρκεί το lockdown, τονίζεται πως μέχρι δύο επιβάτες -εκτός από τον οδηγό- θα μπορούν να επιβαίνουν από τις 25 Ιανουαρίου στις 06:00 σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό, μετά την έγκριση των σχετικών εισηγήσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Τι ισχύει για τη μάσκα στο αυτοκίνητο και πότε δεν είναι υποχρεωτική

Αναφορικά με τη μάσκα στο αυτοκίνητο το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ για όποιον επιβάτη δεν τη φορά εντός του οχήματος. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας προσώπου μέσα στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική όταν σ’ αυτό επιβαίνουν άτομα που η σχέση τους δεν είναι Α’ βαθμού. Ωστόσο, η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι μέλη της ίδιας οικογένειας (π.χ. γονείς μόνοι ή γονείς με τέκνα), ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.

Οι εξαιρέσεις στο όριο των επιβατών

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Διπλοκάμπινα και τύπου VAN

Θα επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη. Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα 4 άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By