Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Λονδίνο: Διεθνής διάσκεψη για την τρομοκρατία

Απολογισμός των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των επιθέσεων της συμμαχίας ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους

tzon_keri

Περίπου είκοσι από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους έκαναν σήμερα στο Λονδίνο έναν απολογισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία και αναζήτησαν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την απειλή των ξένων τζιχαντιστών, που αναβίωσε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ανοίγοντας τις εργασίες αυτής της συνόδου στο Λάνκαστερ Χάους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος ήταν εκείνος που ανέλαβε τη συγκρότηση το περασμένο καλοκαίρι του συνασπισμού των 60 χωρών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αντιπροσωπεύει «την πρόκληση της εποχής μας».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προέδρευσε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ της συνάντησης στο Λονδίνο όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι 21 χωρών, περιλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Τουρκίας και των αραβικών χωρών.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, στις πηγές χρηματοδότησής τους, στη στρατηγική επικοινωνίας, την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και στο ευαίσθητο θέμα των μαχητών που προέρχονται από ξένες χώρες.

«Σε αυτή τη σύνοδο συμμετέχουν τα μέλη του συνασπισμού που παίζουν καθοριστικό ρόλο, εκείνα που πολεμούν στη γραμμή του μετώπου, προκειμένου να κάνουν έναν απολογισμό των συμπερασμάτων στα οποία μπορέσαμε να καταλήξουμε εδώ και 4 ή 5 μήνες» επισήμανε ο Χάμοντ.

Ο Τζον Κέρι από την πλευρά του εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ έχει «αναχαιτίσει την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έχει διακόψει. τις πηγές χρηματοδότησης και τη δυνατότητά του να φέρνει ξένους μαχητές» να πολεμούν στο μέτωπο.

Όμως «έχουμε ακόμα πολλή δουλειά» προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός.

Τα μέλη του συνασπισμού αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι ξένοι μαχητές που φεύγουν από τις χώρες τους για να ενταχθούν στις τζιχαντιστικές οργανώσεις και ορισμένοι εκ των οποίων επιστρέφουν στην Ευρώπη, στον απόηχο των πρόσφατων επιθέσεων στο Παρίσι.

«Αυτοί οι αδρανείς πυρήνες βρίσκονται εκεί εδώ και πολλά χρόνια» διαπίστωσε ο Τζον Κέρι.

«Οι ομάδες αυτές σχεδιάζουν εδώ και χρόνια να επιτεθούν εναντίον στόχων δυτικών συμφερόντων» υπενθύμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ που ανέφερε ως παράδειγμα τον «Μπιν Λάντεν και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη».

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό διπλωμάτη, οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο συνασπισμός έχουν πλέον «έναν καταστροφικό αντίκτυπο στους ξένους μαχητές», καθώς «μεγάλος αριθμός εξ αυτών έχει σκοτωθεί» στο Ιράκ και στη Συρία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By