Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Λωρίδα της Γάζας: Νέο “μπαράζ” Ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποίησε νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα – όπως λέει – για την εκτόξευση εμπρηστικών μπαλονιών από τον παλαιστινιακό θύλακο στο έδαφος του Ισραήλ.

“Μαχητικά αεροσκάφη, στρατιωτικά ελικόπτερα και άρματα μάχης στόχευσαν θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας”, συμπεριλαμβανομένου “ενός ναυτικού αμυντικού συστήματος που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς, υπόγειες υποδομές και σταθμούς παρατήρησης”, αναφέρεται στο λακωνικό στρατιωτικό ανακοινωθέν, που υποστηρίζει ότι ο ισραηλινός στρατός ενήργησε σε «απάντηση» στη συνεχιζόμενη εκτόξευση εμπρηστικών μπαλονιών.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος από την πλευρά της ανακοίνωσε πως μια έγκυος γυναίκα και ένα τρίχρονο παιδί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών αυτών και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν την επαύριο από την ανακοίνωση της συμφωνίας για εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τη συμφωνία επικρίνουν δριμύτατα οι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά νυχτερινών επιδρομών ενάντια σε θέσεις της Χαμάς, που όπως υποστηρίζει ήταν σε απάντηση στις επιθέσεις με εμπρηστικά μπαλόνια, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν τη αιτία για πυρκαγιές σε θαμνώδεις περιοχές στο νότιο Ισραήλ, που ωστόσο δεν είχαν προκαλέσει θύματα.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ έκλεισε επίσης το μεθοριακό πέρασμα Κέρεμ Σαλόμ την περασμένη Τρίτη, απ’ όπου εισέρχονται στη Γάζα εμπορεύματα για να τροφοδοτήσουν αυτή τη στενή μια λωρίδα γης που κατοικείται από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από το μισό των οποίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με η Παγκόσμια Τράπεζα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By