Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Mπόνους παραγωγικότητας αντί για 13ο μισθό

Μία από τις βασικές αλλαγές θα είναι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα που σηματοδοτεί την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους

mitsotakis800ii_061113

Αλλαγές στο Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού από το 2015 θα αλλάξουν όλα στις αποδοχές των υπαλλήλων, στις μετατάξεις αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού.

Όπως αναφέρεται στο Έθνος της Δευτέρας, μία από τις βασικές αλλαγές θα είναι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα που σηματοδοτεί την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.

Στην ατζέντα βρίσκονται οι εξής αλλαγές:

  • Αλλαγή της πολιτικής των μισθών και ενιαίο μισθολόγιο, όπου οι εργαζόμενοι στο Κράτος θα αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα, τη θέση ευθύνης και την αποδοτικότητά τους
  • Νέο σύστημα αξιολόγησης με βάση την αποδοτικότητα. Ο 13ος μισθός θα δίνεται ως μπόνους σε όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ οι μη παραγωγικοί θα έχουν μείωση
  • Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας μέσω ΑΣΕΠ που θα καταργεί τις μετατάξεις.

Τέλος, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι το νομοσχέδιο για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, η απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων και η αξιολόγηση με το νέο σύστημα ποσόστωσης, για να μην λαμβάνουν όλοι «άριστα».

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να συνδέσουμε την απόδοση με πρόσθετες αμοιβές» (ΣΚΑΙ)

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το αντίθετο -δηλαδή μειώσεις στους μη παραγωγικούς υπαλλήλους, αυτούς που θα συγκεντρώνουν τα λιγότερα μόρια.

By