Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

M. Burry: Ο ιδιοφυής hedge funder που προκάλεσε το άλμα 4.000% της GameStop, πούλησε πριν το ράλι λόγω Reddit

Ο Michael Burry, ο επενδυτής hedge fund που «έχτισε” μια τεράστια θέση στη μετοχή της GameStop προτού αυτή γίνει «meme stock” στο Reddit και η τιμή της σκαρφαλώσει στα ύψη, πούλησε το σύνολο του ποσοστού του στα τέλη του 2020. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο Burry να χάσει το ράλι της αλυσίδας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών κατά 2.000% που πυροδότησε το Reddit κάποια στιγμή εντός του 2021, που θα μπορούσε να του έχει αποφέρει πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Τα έγγραφα που κατέθεσε την Τρίτη στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το hedge fund του Burry, Scion Asset Management, αποκαλύπτουν ότι ο επενδυτής -ο οποίος έβγαλε εκατομμύρια δολάρια από τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 και η δράση του δραματοποιήθηκε στην ταινία «The Big Short»- πούλησε 1,7 εκατομμύρια μετοχές της GameStop στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, κλείνοντας τη θέση του στην εταιρεία που σε κάποια στιγμή ανερχόνταν στο 5,3% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Με βάση το ιστορικό υψηλό στα 483 δολάρια που σημείωσε η μετοχή της Gamestop χάρη στο Reddit, το σύνολο των μετοχών που κατείχε ο Burry θα άξιζε περισσότερο από 1,5 δισ. δολάρια.

Αντί δισεκατομμυρίων, όμως, ο Burry φαίνεται να έχει βγάλει μόλις περίπου 100 εκατ. δολάρια από την GameStop. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, η μετοχή της GameStop διαπραγματευόταν σε ένα εύρος μεταξύ 10 και 20 δολαρίων, ήτοι πέντε φορές υψηλότερη από ό,τι όταν αγόρασε ο Burry.

Η είσοδος της GameStop στην κατηγορία των meme stocks και με «πρωταγωνιστικό ρόλο” ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 όταν ο Burry αποκάλυψε τη νέα του επένδυση στην παραπαίουσα αλυσίδα λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών. Ο Burry αγόρασε 2 εκατομμύρια μετοχές και πρότεινε ξεκάθαρα το αρμπιτράζ της μετοχής. «Η GameStop θα μπορούσε ίσως να κάνει την πιο σημαντική και φιλική προς τους μετόχους επαναγορά μετοχών στην ιστορία του χρηματιστηρίου, με εκλεπτυσμένο τρόπο και κρυφά», είχε πει ο Burry στην εταιρεία αφού αποκάλυψε τη θέση του. Μέσα σε λίγους μήνες, η GameStop ξόδεψε 200 εκατ. δολάρια για να αποσύρει το 38% των σημαντικά σορταρισμένων μετοχών της.

Η κίνηση διαχύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Keith Gill, ένας 34χρονος αναλυτής επενδύσεων από τη Μασαχουσέτη, ξεκίνησε συναλλαγές στη μετοχή της GameStop, καταβάλλοντας 53.566,04 δολάρια για να αγοράσει 1.000 δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της εταιρείας και ανήρτησε τη θέση του στο φόρουμ Reddit στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 με το ψευδώνυμο «u/DeepF__ingValue”, που τελικά έκανε αίσθηση αποκτώντας εκατομμύρια ακολούθους.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2020, ανέβαζε βίντεο στο YouTube με το ψευδώνυμο «Roaring Kitty”, όπου μοιραζόταν τη λεπτομερή ανάλυσή του για τους λόγους που θα μπορούσε η GameStop να καταγράψει σημαντικά κέρδη εάν αυξανόταν η αισιοδοξία της αγοράς για τις πωλήσεις της με αφορμή την κυκλοφορία της νέας κονσόλας του PlayStation.

Ακολούθησαν κι άλλοι. Ο Ryan Cohen, ιδρυτής του διαδικτυακού καταστήματος πώλησης τροφών κατοικιδίων Chewy, αγόρασε το 10% της GameStop και έλαβε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το φθινόπωρο, ελπίζοντας να ενισχύσει την ψηφιακή πλατφόρμα της αλυσίδας. Στα χαρτιά, η επένδυσή του στην GameStop τον έκανε δισεκατομμυριούχο για κάποια διαστήματα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Το «παιχνίδι” γύρω από την GameStop βοήθησε να ξεκινήσει μία από τις πιο τρελές και εκτός ελέγχου περιόδους συναλλαγών στη χρηματιστηριακή ιστορία, που στοίχισε δισεκατομμύρια δολάρια δυνητικού κέρδους σε ορισμένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών ερασιτεχνών κερδοσκόπων, και προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε ορισμένα από τα πιο έμπειρα hedge funds του πλανήτη.

Η GameStop μπήκε στο 2021 ως μία από τις πλέον σορταρισμένες μετοχές στον κόσμο, αν και η όλη κατάσταση είχε έναν θετικό αντίκτυπο για την εταιρεία που είδε τις διαδικτυακές πωλήσεις της να εκτινάσσονται και τους πελάτες να κάνουν ουρές έξω από τα καταστήματά της για να αγοράσουν τις νέες κονσόλες PlayStation.

Εν τω μεταξύ, η Federal Reserve πλημμύριζε την αγορά με ρευστότητα και ο δεύτερος γύρος επιταγών -στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προγράμματος στήριξης των αμερικανικών νοικοκυριών εν μέσω της πανδημίας- είχε μπει στους λογαριασμούς των Αμερικανών στο τέλος του προηγούμενου έτους, κίνδυνο που τα hedge funds αγνόησαν. Το εφησυχασμό τους εκμεταλλεύθηκε ο «στρατός” του Reddit, με καταστροφικό τελικά αποτέλεσμα.

Το 2021, η GameStop βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων στο φόρουμ r/WallStreetBets του Reddit. Και καθώς ένας «στρατός” επενδυτών συνασπίστηκε μέσω του Reddit στη μετοχή, υπήρξαν στιγμές που η GameStop έφτασε να έχει περισσότερες συναλλαγές από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο, με τον όγκο των συναλλαγών στη μετοχή της να ξεπερνά αυτούς στους τίτλους της Apple ή της Amazon.

Οι Redditors αγόρασαν μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης, προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση στους επαγγελματίες επενδυτές hedge fund που είχαν σορτάρει τη μετοχή, και το πέτυχαν. Το hedge fund Melvin Capital, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος Steven A. Cohen της Point72 Asset Management, ήταν το μεγαλύτερο θύμα, καθώς τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του μειώθηκαν κατά 53% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Wall Street Journal, εν μέρει λόγω της short θέσης του στην GameStop. Τον Ιανουάριο, η Melvin Capital ζήτησε «ένεση” 2,75 δισ. δολαρίων από την Point72 του Cohen και της Citadel του δισεκατομμυριούχου Ken Griffin, λόγω των ζημιών που κατέγραψε.

Και άλλα, όμως, μεγάλα funds χτυπήθηκαν σφόδρα, συμπεριλαμβανομένης της Point72 του Cohen, η οποία σημείωσε διψήφια πτώση τον Ιανουάριο. Η άνοδος της GameStop κόστισε στους επενδυτές της Wall Street σχεδόν 20 δισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία της S3 Partners, στη χειρότερη στιγμή της όλης περιόδου.

Στην περίπτωση του Burry, όλη αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να του είχε αποφέρει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια, με βάση την τιμή της μετοχής τον Ιανουάριο. Αλλά όπως είναι πλέον γνωστό, ο Burry είχε προειδοποιήσει για την εξέλιξη.

Σε μια ανάρτησή του στο Twitter στις 26 Ιανουαρίου, ο Burry χαρακτήρισε τη πίεση στη μετοχή της GameStop «αφύσικη, παράλογη και επικίνδυνη». Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει να υπάρξουν νομικές και κανονιστικές επιπτώσεις για τις συναλλαγές (Φαίνεται ότι αργότερα διέγραψε την ανάρτηση αυτή). Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ο Burry είχε αποχωρήσει πλήρως από την GameStop μέχρι τότε.

Τα έγγραφα που κατέθεσε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνουν ότι πούλησε το υπόλοιπο των 1,7 εκατομμυρίων μετοχών της GameStop που κατείχε το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Νωρίτερα, ο Burry είχε στην κατοχή του έως και 3,4 εκατομμύρια μετοχές της GameStop ή το 5,3% του μετοχικού κεφαλαίου της παραπαίουσας αλυσίδας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, έχοντας αγοράσει σε τιμές μεταξύ 2 και 4,20 δολαρίων ανά μετοχή. Ξόδεψε δηλαδή συνολικά περίπου 15 εκατ. δολάρια συνολικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes.

Αν ο Burry διακρατούσε το σύνολο της θέσης του στην εταιρεία, ήτοι τις 3,4 εκατομμύρια μετοχές, η αξία του ποσοστού του στο αποκορύφωμα του ράλι που πυροδότησε το Reddit, και οδήγησε σε άνοδο 2000% και πλέον το 2021, θα ξεπερνούσε το 1,5 δισ. δολάρια. Ο Burry, ωστόσο, φαίνεται ότι είχε επενδύσει με βάση την αποτίμηση και τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας, και όχι με στόχο το ράλι που ενορχυστρώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ένα «στρατό” επενδυτών.

By