Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Μάχη μέχρις εσχάτων για τις πολυπόθητες ψήφους του Κέντρου

Συναντήσεις, μεταγραφές, συνεχή ανοίγματα και έντονο παρασκήνιο συνθέτουν την μάχη του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χώρο του κέντρου με τη Φώφη Γεννηματά να αντιστέκεται.

Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες είχαμε την ένταξη του Φώτη Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα, το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μαξίμου, τη μεταγραφή της Κατερίνας Μάρκου στη ΝΔ και τις διαρροές για το «φλερτ» του Κυριάκου Μητσοτάκη με βουλευτές του Ποταμιού, ενώ η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να περιχαρακώσει τον συγκεκριμένο χώρο με την συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι την ώρα που θα κλείνουν σήμερα οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς, ο πρωθυπουργός θα μιλά σε εκδήλωση, στην οποία θα μετέχουν ευρωπαίοι σοσιαλιστές. Η προσπάθεια προσέλκυσης του συγκεκριμένου χώρου που επιχειρείται εδώ και καιρό από τον Αλέξη Τσίπρα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά, που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ως στόχο την αλλαγή του ευρωπαϊκού του DNA.

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά τρόπους προκειμένου να διευρύνει την εκλογική του βάση, η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να αυξήσει την διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στα σχέδια του υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Φώφη Γεννηματά, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, ο οποίος φαίνεται να είναι δύσκολος, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η παρουσία του στα συνέδρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής, όπως επίσης και τα συνεχή ανοίγματα προς την κεντροαριστερά. «Η Ν.Δ – αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές – θα επιδιώξει μια ευρεία συναίνεση για την αντιμετώπιση των μεγάλων πολιτικών προβλημάτων του τόπου. Γιατί η νέα Ελλάδα μας χρειάζεται όλους και γιατί πρέπει να θεμελιώσουμε μια νέα κουλτούρα σεβασμού και συνεργασιών», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής».

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι οι σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την στιγμή που ξεκίνησε αυτή η συνεργασία. Στο Μαξίμου εξετάζουν όλα τα σενάρια, όπως και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, προκειμένου να υπάρξει ένα «βελούδινο» διαζύγιο μεταξύ των κομμάτων. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια, τότε είναι πολύ πιθανό στο πολιτικό σκηνικό να γίνουν ανακατατάξεις, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσεις άλλους συμμάχους.

Ο Πάνος Καμμένος ήταν ο αρνητικός παράγοντας, προκειμένου να ευοδωθεί οποιαδήποτε συνεργασία με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Στην περίπτωση που χωρίσουν οι δρόμοι των δύο κυβερνητικών εταίρων, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αν και η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνεργασία χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές. Το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρει πολιτική στέγη πολλά «πασοκογενή» στελέχη που τάσσονται υπέρ της κοινής πορείας μεταξύ των δύο κομμάτων, ίσως να προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, στο Μαξίμου σκέφτονται να επαναφέρουν το ζήτημα της απλής αναλογικής, αφενός για να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Φώφη Γεννηματά που το είχε καταψηφίσει και αφετέρου να ισχύσει από αυτές τις εκλογές.

Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ τα ανοίγματα και η ένταξη στελεχών από τον χώρο το Κέντρου, προκαλούν γκρίνιες στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, που δεν ξεχνούν τα όσα έγινα στο παρελθόν. Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική στα δύο κόμματα, καθώς στην Κουμουνδούρου μπορεί να μην πανηγύρισαν την ένταξη του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, αλλά σε σχέση με τον Πάνο Καμμένο, την θεωρούν σαφώς καλύτερη κίνηση.

Εκείνο όμως που τους προβληματίζει είναι η ιδιαιτέρως χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη εκτιμούν πως κινήσεις τύπου Κουβέλη δεν θα φέρουν πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Από την άλλη πλευρά στην αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί η συσπείρωση να έχει χτυπήσει εδώ καιρό «ταβάνι» αγγίζοντας το 80%, όμως το γεγονός αυτό δεν συνδυάζεται με την αύξηση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, τα ανοίγματα που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς το κέντρο σε συνδυασμό μετά τα σενάρια περί δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα προς τα δεξιά, κάνουν τον πρόεδρο της ΝΔ να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός στις κινήσεις του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαρροή ψηφοφόρων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By