Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Μακριά από παλιές κατασκευές» προειδοποιούν οι σεισμολόγοι μετά το σεισμό στη Λευκάδα

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα «Λευκάδας – Κεφαλλονιάς»

seismos-leukada

Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, εκτιμά ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες (μια 60χρονη και μια 82χρονη) και ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα, ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα «Λευκάδας – Κεφαλλονιάς» στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αφάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104.9 FM» ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι τα ρήγματα στην περιοχή αυτή είναι οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή η Λευκάδα «κινείται» νότιο – νοτιοδυτικά και το Ιόνιο βόρειο – βορειοανατολικά, γι’αυτό το λόγο αυτό δεν «κουνάνε» το θαλάσσιο πυθμένα και δεν έχουμε τσουνάμι, αλλά έντονες κατολισθήσεις συνήθως στην περιοχή της δυτικής Λευκάδας.

Ο κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν, σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση θεωρείται συνέχεια του σεισμού της Κεφαλονιάς και εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή.

Από την πλευρά του ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

«Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδή οι περιοχές εκεί έχουν απότομα πρανή μπορεί να έχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που είναι πολύ παλιά η έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδιά ασυνόδευτα η να παίζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές όπως λέμε στο Ιόνιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

By