Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Μακρόν: Η «αστυνομική βία» έχει μετατραπεί σε σλόγκαν από κάποιους με πολιτικό σχέδιο

Στις επικρίσεις αναφορικά με το αμφιλεγόμενο άρθρο του νόμου για την ασφάλεια που στοχεύει στον περιορισμό της προβολής εικόνων αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος, απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καταγγέλλοντας εκείνους που υποστηρίζουν ότι περιορίζονται οι ελευθερίες στη Γαλλία -συμπεριλαμβανομένου και του ξένου Τύπου- σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ειδησεογραφικό ιστότοπο.

«Δεν μπορώ να επιτρέψω να λένε ότι περιορίζουμε τις ελευθερίες στη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν στον ιστότοπο Brut, τον οποίο παρακολουθούν πολλοί νέοι στη χώρα. Όπως είπε, «κοροϊδεύουν» τη χώρα με αφορμή τη συζήτηση για το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για τη δημόσια ασφάλεια, το οποίο ενέτεινε την αντιπαράθεση για την αστυνομική βία.

Η διάταξη προέβλεπε την ποινικοποίηση, με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, της «δημοσίευσης με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, του προσώπου ή άλλου χαρακτηριστικού αναγνώρισης ενός αστυνομικού, με στόχο να πληγεί σωματικά ή ψυχολογικά». Το εν λόγω άρθρο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς πλήθος φορέων -μεταξύ των οποίων και τα γαλλικά ΜΜΕ- θεωρούσαν ότι πλήττεται η ελευθεροτυπία ενώ παράλληλα θα περιοριζόταν η καταγραφή περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

«Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Δεν είμαστε Ουγγαρία, ούτε Τουρκία», συνέχισε ο πρόεδρος, εκτιμώντας ότι η δημόσια συζήτηση «μολύνθηκε» από ένα κίνημα «εχθρικό προς την κυβέρνηση».

Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε σε αυτόν τον ιστότοπο, ο Μακρόν απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως το Ισλάμ. Η Γαλλία «δεν έχει πρόβλημα με το Ισλάμ», διαβεβαίωσε, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Σχολίασε επίσης τα δημοσιεύματα ορισμένων αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης που κατηγορούν τη Γαλλία ότι διώκει τους μουσουλμάνους.

«Καταλόγισαν πολλές βλακείες στον νομοθέτη και όταν βλέπω πολλούς ξένους ανταποκριτές να αναφέρονται σε εφημερίδες, σε δημοσιογράφους ή σε άλλους που είναι σχεδόν ακτιβιστές και να το χρησιμοποιούν αυτό για (…) να εξηγήσουν ότι η Γαλλία θα περιορίσει όλες τις ελευθερίες, ειλικρινά, ουδέποτε ήταν αυτή η πρόθεση του νομοθέτη», τόνισε.

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι υπάρχει «βία εκ μέρους των αστυνομικών». Όμως υποστήριξε ότι η έκφραση «αστυνομική βία» έχει μετατραπεί «σε σλόγκαν από εκείνους που έχουν κάποιο πολιτικό σχέδιο». Και κατήγγειλε ταυτόχρονα τη βία σε βάρος των αστυνομικών από «εντελώς άγριους ανθρώπους».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι τον Ιανουάριο θα μπει σε εφαρμογή μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορεί ο καθένας να καταγγείλει διακρίσεις. «Σήμερα, όταν κάποιος έχει χρώμα δέρματος που δεν είναι λευκό, τον ελέγχουν πολύ περισσότερο (…) Ταυτοποιείται ως παράγοντας προβλήματος και αυτό είναι απαράδεκτο», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στους νέους Γάλλους με μεταναστευτικό, μη ευρωπαϊκό υπόβαθρο, είπε:

«Η Δημοκρατία σας αναγνωρίζει. Είστε μια ευκαιρία για αυτήν. Και επομένως η ατομική ιστορία σας είναι μέρος της ιστορίας μας και της γαλλικής ταυτότητας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By