Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Το δικό του αυστηρό μήνυμα στον απόηχο των προκλητικών τουρκικών NAVTEX έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Μακρόν τόνισε πως «θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «παράθυρο ελπίδας» τις πρωτοβουλίες Μακρόν.

Χαρακτήρισε τη Γαλλία «πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε πως «επιτέλους οι πρωτοβουλίες του κ. Μακρόν πέτυχαν,. ώστε η Μεσόγειος να μην είναι ένας χώρος που θα είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας ή κάποιας άλλης χώρας».

«Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης, και να μην περιορίζεται απλά σε διακηρύξεις αλλά μέσα από πρωτοβουλίες να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη.

Αυτά που καταγράφονται αυτές τις μέρες με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και όσα διαδραματίζονται σε Συρία, Ιράκ, Ελλάδα και Λιβύη καταδεικνύουν πως υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης αλλά μέσα από τις πρωτοβουλίες αναπληρούται μια αχτίδα ελπίδας από τους Ευρωπαϊκούς λαούς», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, κατά την αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 12:00 οι κύριοι Μακρόν και Αναστασιάδης παρακάθισαν σε συνάντηση, με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι, Παντιάς Ηλιάδης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης των δύο Προέδρων, ο Υπουργός Άμυνας θα έχει συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογο του, Φλοράνς Παρλί.

Ο κ. Αναστασιάδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα επιστρέψουν στην Κύπρο αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By