Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Μακρόν σε Ερντογάν: Αναγκαία η αποφυγή ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη

Τη σαφή και ομόφωνη καταδίκη της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο Ιράν και τη Συρία, εκφράζοντας την κοινή ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή.

Αναφορικά με την Λιβύη, ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση και τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση που να συνδέεται με ξένη στρατιωτική παρέμβαση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε σαφές στον Τούρκο ομόλογό του ότι απαιτείται συναίνεση στη διάσκεψη του Βερολίνου με σκοπό αφενός την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και αφετέρου την έξοδο από την κρίση με την επιστροφή στον διάλογο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Τέλος, ο Πρόεδρος Μακρόν υπενθύμισε τη σαφή και ομόφωνη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων τους, καθώς αποτελούν τουρκικές δραστηριότητες που επηρεάζουν την Κύπρο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By