Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μασαχουσέτη και Νέα Υόρκη βλέπουν την άσχημη πλευρά της αύξησης του κατώτατου μισθού

Η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη και πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ βλέπουν πλέον την άσχημη πλευρά από την αύξηση του κατώτατου μισθού: λουκέτα σε καφετέριες σε εστιατόρια, μειωμένα ωράρια εργασίας και περικοπές στο προσωπικό.

Οι υποχρεωτικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό έχουν μια καλή και μια κακή πτυχή. Η καλή πλευρά είναι τα επιπλέον χρήματα που βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι και όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η άσχημη πλευρά είναι το τσουνάμι μισθοδοσίας που χτυπά τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη πιέζονται από τα υψηλά λειτουργικά-ασφαλιστικά κόστη και τα ενοίκια.

Σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει οδηγήσει ορισμένες επιχειρήσεις σε μια κατάσταση λεπτής ισορροπίας, λίγο πριν το κλείσιμο.

Αυτό συνέβη με το εστιατόριο Durgin-Park στη Βοστόνη, το οποίο έκλεισε έπειτα από δύο δεκαετίες αφού δεν μπορούσε να καλύψει τα αυξημένα κόστη μισθοδοσίας και ασφάλισης. Και αυτό το παράδειγμα είναι μια μεγάλη απώλεια για τη Βοστόνη, για τους ιδιοκτήτες και τους τους εργαζομένους.

Το ειρωνικό είναι λοιπόν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού, τελικά, έβλαψε αυτούς που θα βοηθούσε.

Άλλες μικρές επιχειρήσεις, που βιώνουν αυτήν τη λεπτή ισορροπία, εξαναγκάζονται να μειώσουν το ωράριο εργασίας. «Πρώτα πρέπει να κόψουμε τις υπερωρίες», λέει ο Chris, ιδιοκτήτης franchise καταστήματος στο Long Island. «Μετά, πρέπει να απολύσουμε κόσμο, αν θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την επιχείρηση».

Μάλιστα, καμία άλλη πολιτεία δεν έχει βιώσει περισσότερο τις συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού από τη Νέα Υόρκη. Στις 31 Δεκεμβρίου η Νέα Υόρκη αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 15% από τα περσινά επίπεδα και κατά 34% από τα προπέρσινα επίπεδα.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι περίπου τα τρία τέταρτα των εστιατορίων της Νέας Υόρκης να έχουν μειώσει το προσωπικό τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα (NYC Hospitality Alliance), το 76,5% των εστιατορίων πλήρους εξυπηρέτησης δήλωσαν ότι έπρεπε να μειώσουν τις ώρες των εργαζομένων και το 36% δήλωσαν ότι έκοψαν θέσεις εργασίας το 2018, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεωτικές ελάχιστες μισθολογικές αυξήσεις.

Εν τω μεταξύ, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων σημαίνει συνήθως μια μεγαλύτερη επιβάρυνση για όσους μένουν πίσω. Για μια ακόμη φορά, η αύξηση του κατώτατου μισθού καταλήγει να πλήττει εκείνους που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν βλέπουν όλοι οι οικονομολόγοι την αύξηση των μισθών ως την κύρια πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Ο Paul R. Kutasovic, καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, είναι ένας από αυτούς. Πιστεύει ότι το πρόβλημα του εργασιακού στη Νέα Υόρκη συνδέεται με την έντονη οικονομική ανάπτυξη. «Μια ισχυρή οικονομία καθιστά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να βρουν ειδικευμένους ανθρώπους», λέει ο Kutasovic.

Υποθέτω ότι πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν τα πράγματα γίνουν καλύτερα ή χειρότερα για τις μικρές επιχειρήσεις όταν η επόμενη οικονομική κρίση χτυπήσει την πόρτα μας.

By