Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

Μάτι: Αργός θάνατος από τον αμίαντο στην περιοχή – Στο κενό οι συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων

Παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για την απομάκρυνση του τοξικού αμίαντου από το Μάτι και το Νέο Βουτζά, μετά τη φονική πυρκαγιά της 23 Ιουλίου του 2018, οι πυρόπληκτοι καταγγέλλουν την αδιαφορία των αρχών, τονίζοντας ότι το θέμα με τον αμίαντο θα έπρεπε να είχε κλείσει από τις 30 Δεκεμβρίου του 2018.

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η «επιχείρηση αμίαντος» στο Μάτι και το Νέο Βουτζά, καθώς αμιαντούχα υλικά μαζί με μπάζα βρίσκονται σκορπισμένα σε αυλές και χωράφια, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι χρονικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που ουδέποτε τηρήθηκαν, αλλά και απουσία νέου σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος για το συγκεκριμένο επείγον ζήτημα αποκατάστασης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα του Σαββατοκύριακου» οι πυρόπληκτοι προσανατολίζονται τώρα στην κατάθεση μήνυσης για έκθεσή τους σε κίνδυνο, ενώ έχει προηγηθεί εξώδικη διαμαρτυρία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μάτι προς τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, καθώς και προς τον Δήμο Μαραθώνα.

Η πραγματικότητα είναι ότι οκτώ μήνες μετά τη φονική φωτιά και δυόμισι εβδομάδες μετά την άσκηση πλημμεληματικών διώξεων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, οι κάτοικοι παλεύουν με την ανοικτή πληγή του αμίαντου, που θα έπρεπε να έχει κλείσει από τις 30 Δεκεμβρίου 2018, με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης και τεσσάρων εξειδικευμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι νέες συμβάσεις δεν υπάρχουν ακόμα, γι’ αυτό πέφτουν στο κενό οι συνεχείς εκκλήσεις όσων επέζησαν από την τραγωδία με τους 100 νεκρούς να απαλλαγούν οριστικά από τον αργό «θάνατο» που παραμονεύει σε διαλυμένα σπίτια, αυλές και δημόσιους χώρους.

«Η λέξη απελπισία είναι λίγη για να περιγράψει το κλίμα στην περιοχή μας. Φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή για τον αμίαντο και όμως η διαδικασία έχει σταματήσει. Βρέχει, φυσάει και μας κυριεύει η ανησυχία. Αφήνουμε τον αμίαντο κληρονομιά στα παιδιά μας», επισημαίνει στα Νέα η Έφη Μπομπόνη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων (ΣΕΚΜΑ).

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By