Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

«Μαύρη τρύπα» 1 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ για το 2015

Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 6,42%

ikaA

Σε δεινή θέση είναι το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς μετά τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, προβλέπει έλλειμμα για το 2015, το οποίο θα αγγίξει το 1 δισεκ. ευρώ. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 6,42% και των ασφαλιστικών εισφορών εκτινάσσει το έλλειμμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας για το 2015 στα 982,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η δαπάνη για συντάξεις προβλέπεται ότι θα αυξηθεί, λόγω του κύματος πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που προκαλούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των τελευταίων ετών. Το καμπανάκι για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων χτύπησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με την έγκριση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ, που εμφάνισε έλλειμμα 545,7 ευρώ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» έλλειμμα αναμένεται να καταγράψει και ο ΟΓΑ, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τα ετήσια έσοδα του Ταμείου των αγροτών φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ και η ετήσια δαπάνη τα 4 δισεκ. ευρώ. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι το 75% όσων συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο και το ΙΚΑ παίρνει πρόωρη σύνταξη, ενώ στα ευγενή ταμεία το 91,6% βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα από τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης.

Στο μεταξύ, από την 1η Ιανουαρίου 2015 αντιμέτωποι με μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις βρίσκονται οι ασφαλισμένοι σε 9 επικουρικά ταμεία που έχουν παραμείνει εκτός Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

By