Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Μαύρη τρύπα 20.000.000 ευρώ στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ

Η χρονιά κλείνει με τρύπα 20.000.000 για τον ΟΚΑΝΑ

okana 1

Τα 20 εκατ. ευρώ αγγίζει πλέον η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ, ενώ ο Οργανισμός για πρώτη φορά μένει χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, για να καλύψει τον ελλειμματικό του προϋπολογισμό ή να αποπληρώσει μέρος των χρεών προηγούμενων ετών.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες (από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα) του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ για να συναντήσει τον υπουργό Υγείας και να του εκθέσει τη δυσχερή κατάσταση που έχει περιέλθει ο Οργανισμός, δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα για συνάντηση.»Οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε καθεστώς τραγικών ελλείψεων. Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική τους δεοντολογία.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία τρία χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί έναντι της ηπατίτιδας Β, ασθενών των οποίων η πλειοψηφία πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C. Επίσης εδώ και 18 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του HIV/AIDS, ούτε καν οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα υποκατάστασης, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Εδώ και πολύ καιρό οι μονάδες υποκατάστασης παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ νέες μονάδες σχεδιάζονται, οι οποίες προβλέπεται να λειτουργήσουν ουσιαστικά «εκ των ενόντων». Έτσι λοιπόν κλείνουν μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα για να εξοικονομηθεί προσωπικό ώστε να στελεχωθούν νέες μονάδες» τονίζεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων οι οποίοι έχουν προγραμματίσει για αύριο έκτακτη συνέντευξη τύπου.

(Visited 1 times, 1 visits today)