Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Μαξίμου: Δεν απελευθερώνουμε τρομοκράτες

Εξηγήσεις από πηγές της κυβέρνησης για την αντίδραση ΗΠΑ στο νομοσχέδιο που προβλέπει κατ΄οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού

savvas

Με σεβασμό αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ, ωστόσο ο νόμος που ψηφίζεται στην Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών. Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος χαρακτήρισε την ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού «μη φιλική πράξη».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου, σημειώνουν.

Το Μαξίμου τονίζει ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Με βάση, λοιπόν, το νόμο που ψηφίζεται μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων -και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».

Ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό, τονίζουν. Ωστόσο, αναφέρουν, και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι». «Ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%», σημειώνουν.

«Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος», λένε πηγές του Μαξίμου.

«Ο Υπουργός των ΗΠΑ, κ. Κέρι πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό. Ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν», καταλήγουν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By