Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Μαξίμου: Δεν υπήρχε plan B για επιστροφή στη δραχμή

Πολλές οι φωνές που ζητούν την παρέμβαση της δικαιοσύνης

maximou

«Εκείνο που καθίσταται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του πρώην υπουργού.

Εκείνο που υπήρξε ήταν μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο Grexit, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και υπενθυμίζουν ότι αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκάλμπρεϊθ για τη μελέτη επιπτώσεων στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη.

Υπενθυμίζουν επίσης ότι σε αυτή την έκθεση επιπτώσεων είχε αναφερθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Εξάλλου, στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν καταθέσει σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος του κόμματος «Τέλεια» Απόστολος Γκλέτσος και ο δικηγόρος Π. Γιαννόπουλος.

Με τις αναφορές ζητείται η παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την υπογραφή συμφωνίας για τη διάσωση της χώρας.

Οι αναφορές θα διαβιβαστούν αμελλητί στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Αναφορικά με το plan B, όπως το περιέγραψε σε οικονομικό forum στις 16 Ιουλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης και για το οποίο εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ζήτησαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά εάν μπορεί να παρέμβει ή όχι.

Πάντως, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τη Δικαιοσύνη. Εκτός και εάν υπάρξει όπως τονίζουν,  αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ή εάν παρέμβει η Βουλή με υπογραφές ικανού αριθμού βουλευτών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By