Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Μαξίμου: Αισιοδοξία για αμοιβαία επωφελή συμφωνία

Τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ

hollande-merkel-1

Τηλεδιάσκεψη για περίπου μιάμιση ώρα είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες.

Αντίθετα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά την συνομιλία εκφράστηκε αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία, ανέφεραν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Μετά την εκτεταμένη συνομιλία που οι τρεις είχαν την περασμένη Κυριακή, είναι η δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα που οι τρεις ηγέτες επικοινωνούν για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Η επικοινωνία τους πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Μάλιστα επίκειται και νέα συνάντηση μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντός των επομένων ημερών.

Στο μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει – με non paper – ότι οι προτάσεις των δανειστών δεν ανταποκρίνονται στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group και ότι ουσιαστικά η άλλη πλευρά, σε αντίθεση με την ελληνική, δεν έχει κάνει βήμα πίσω δημιουργώντας ερωτήματα.

Αναλυτικά, η κυβερνητική θέση έχει ως εξής:

«Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ανταποκρίνονται, μάλιστα, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group! Δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει. Αυτή τους η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις –όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις- αλλά είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών στη βάση των επεξεργασιών του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων. Η κυβέρνηση, μάλιστα, συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, η όποια συμφωνία συναρτάται με τέσσερα βασικά σημεία:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

γ. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Η σύγκριση μεταξύ όχι μόνο των δύο προτάσεων, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, καθώς και με το γνωστό mail Χαρδούβελη, αποκαλύπτει ποιοι θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη και τι συμφέροντα εξυπηρετούν».

By