Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Mαξίμου: Mόνο για συζήτηση η συμφωνία στη Βουλή

«Αν ερχόταν για ψηφοφορία στη Βουλή η παράταση της σύμβασης δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

sakelaridis600_170314

Στο θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές αναφέρθηκε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συνέντευξή του στο RealFM, προαναγγέλλοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό προκειμένου να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση.

«Δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα θέμα σε νομικό επίπεδο για την ισχύ της επέκτασης της σύμβασης να μην πάρει την κοινοβουλευτική έγκριση και να αρκεί η υπογραφή όλων των συμβαλλομένων, κάτι το οποίο έχει γίνει, επειδή όμως ακριβώς για εμάς, την κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης και της πολιτικής συζήτησης και της διαφάνειας και επειδή δεν είμαστε σε μία λογική να φέρνουμε σχέδια συμβάσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν από αυτούς οι οποίοι σήμερα μας κατηγορούν ότι προσπαθούμε να αποκρύψουμε τις συμβάσεις και τις συμφωνίες, να σας ενημερώσω ότι και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι διατεθειμένος και αποφασισμένος να ανοίξει αυτό το ζήτημα στη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει μία συζήτηση στο κοινοβούλιο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπου θα παρουσιάζει τη συμφωνία

Εκεί πέρα θα γίνει όλη αυτή η συζήτηση έτσι όλα να είναι στο φως. Δεν φοβόμαστε το διάλογο. Δεν είμαστε αυτοί που άλλα έλεγαν προεκλογικά…» είπε.

Στο ερώτημα αν εκτός από τη συζήτηση θα γίνει και ψηφοφορία ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι ο λόγος που αποφεύγουμε κάποια ψηφοφορία ότι φοβόμαστε εσωκομματικές αντιδράσεις.

Επαναλαμβάνω ότι αν ερχόταν για ψηφοφορία στη Βουλή η παράταση της σύμβασης δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης. Αλλο το στέκομαι κριτικά στα κομματικά όργανα και άλλο όταν έρχεται μια τέτοια συμφωνία σε επίπεδο Κοινοβουλίου.

Ο λόγος που επιλέγει, αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση να μη φέρει την συμφωνία για κύρωση από το Κοινοβούλιο έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται απλά και μόνο για μία παράταση μιας υφιστάμενης δανειακής σύμβασης».

Σε non paper της κυβέρνησης το μεσημέρι της Δευτέρας, αναφέρεται, πάντως ότι η συμφωνία θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί:

1.Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης. Δημόσια λοιπόν θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις. Ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις. [Διαδικασία 142Α του κανονισμού της Βουλής].

2.Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

3.Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη. Ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

4.Σημειώνεται ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.

5.Κεντρικός στόχος (και βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε. Σ’ ότι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό. Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση.

6.Παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο «τρέχον πρόγραμμα» δεν προβλέπεται ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».

7.Η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη βουλή.

By