Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Μαξίμου: Σε θολό τοπίο οι εξελίξεις για το διπλό Μνημόνιο

Ποιες οι πιθανότητες συμφωνίας για το πακέτο των επιπλέον μέτρων-κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ

megaro maximou

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Έκλεισα ξενοδοχείο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάω». Η φράση αυτή φανερώνει την προοπτική των συζητήσεων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και ειδικότερα για το ενδεχόμενο συμφωνίας για το πακέτο των επιπλέον μέτρων-κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό που έφερε η απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν ως απαραίτητο όρο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τη συμφωνία επί των πρόσθετων προληπτικών μέτρων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλειδώσει μέχρι την Τετάρτη τη νομική και πολιτική φόρμουλα που θα επιτρέψει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τα ενδεχόμενα εφεδρικά μέτρα, οι οποίες θα είναι αξιόπιστες και θα έχουν στοιχεία αυτοματισμού. Ανάλογες διαδικασίες έχουν ήδη ισχύσει στην περίπτωση της Ιταλίας.

Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαμήνυε την Παρασκευή -μέσω κυβερνητικών διαρροών- ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σε μια προσπάθεια να λάβει μια δέσμευση από τους δανειστές, υπό το βάρος ανησυχιών για διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε το Σάββατο για ακόμη μία φορά να αποκλείει -τουλάχιστον προς το παρόν- την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, μιλώντας στο περιθώριο του Ecofin, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προς το παρόν ελάφρυνση χρέους. Το ελληνικό χρέος δε θα χρειαστεί ρύθμιση όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις. Οι προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) παραβιάζουν τους κανόνες του ESM, σημείωσε ο γερμανικός υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχουν προφανώς προβλήματα ρευστότητας» στην Ελλάδα αλλά σημείωσε πως «η οικονομία βρίσκεται στα ασφαλή χέρια του υπουργού Οικονομικών».

By