Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

«Μαζική εξέγερση στην Ελλάδα με φόντο εκλογές»

Για μαζική εξέγερση στην Ελλάδα λόγω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Welt

tsiprass

Το γύρο του γερμανόφωνου Τύπου κάνει η χθεσινή γενική απεργία στην Ελλάδα. Με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και ρεπορτάζ μεταφέρεται ένα κλίμα έντασης και κοινωνικής αντίδρασης απέναντι στα νέα μέτρα που επιχειρεί να ψηφίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος χρηματοδότησης.

«Το ‘σοκ των συντάξεων” ξεσηκώνει τα πνεύματα ολοένα περισσότερο, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν σε όλη την Ελλάδα κατά των σχεδίων της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να σφίξει κι άλλο τη βίδα των φόρων», γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που κάνει λόγο για «μαζική εξέγερση στην Ελλάδα», σχολιάζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «συναντά την οργή του λαού».

Για «οργισμένη στασιμότητα» εξαιτίας της γενικής απεργίας στην Ελλάδα κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. Όπως σημειώνει, «εργαζόμενοι και εργοδότες καταγγέλλουν ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Τσίπρα θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους. Για τους διεθνείς χρηματοδότες το πακέτο δεν είναι αρκετά προχωρημένο. Ο πρωθυπουργός στέκεται ανάμεσα στα δύο μέτωπα», παρατηρεί η ελβετική εφημερίδα. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο νεαρός πολιτικός, που αρέσκεται να ρισκάρει, να προκαλέσει εκ νέου πρόωρες εκλογές».

«Η γενική απεργία προκαλεί παράλυση στην Ελλάδα», παρατηρεί στον τίτλο ανταπόκρισής της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της Stuttgarter Nachrichten. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «οι Έλληνες αντιστέκονται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με τη μαζικότερη δράση διαμαρτυρίας εδώ και χρόνια. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έρχεται σε δύσκολη θέση, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για νέες εκλογές». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν στην Αθήνα υποθέσεις ότι ο Τσίπρας ενδέχεται να αναζητήσει τη σωτηρία του σε νέες εκλογές. Ωστόσο, για μια τέτοια φυγή προς τα εμπρός είναι ίσως ήδη πολύ αργά: στις δημοσκοπήσεις προηγούνται οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Αλέξης Τσίπρας, ο νέος εχθρός της Ελλάδας». Με αυτόν τον τίτλο επιγράφει η εφημερίδα Die Welt εκτενές δημοσίευμα για τις ευρύτατες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της: «Εκπαιδευτικοί, οδηγοί ταξί, νομικοί: η Ελλάδα είναι ενωμένη στη διαμαρτυρία εναντίον του νέου πακέτου λιτότητας δισεκατομμυρίων». Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει ότι «δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι τώρα ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φαύλο κύκλο και η ανεργία, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους, παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «αθετημένες υποσχέσεις του Τσίπρα», αναπαράγοντας και αυτή το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By