Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Μαζική φυγή οικογενειών από την Παλμύρα

Υπό τον φόβο των συνεχόμενων επιδρομών της Πολεμικής Αεροπορίας

palmira

Δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν σήμερα Τρίτη την Παλμύρα στη Συρία, όπου σημειώθηκαν επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μέσα σε 48 ώρες, έγιναν πάνω από 90 επιδρομές σε κατοικημένες συνοικίες της πόλης», η οποία βρίσκεται σε μια όαση στη μέση της ερήμου, στην κεντρική Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη χώρα αξιοποιώντας ένα ευρύ δίκτυο πηγών.

Οι βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν είχαν «μια σφοδρότητα χωρίς προηγούμενο από την κατάληψη της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος την 21η Μαΐου», πρόσθεσε ο  κ. Άμπντελ Ραχμάν, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς μεταξύ των αμάχων.

«Δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την πόλη και κατευθύνθηκαν στη Ράκα (βόρεια), στη Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και σε άλλες περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή έρημο», ανέφερε ακόμη ο Άμπντελ Ραχμάν.

Ένας ακτιβιστής καταγόμενος από την Παλμύρα, με το ψευδώνυμο Μοχάμαντ Χασάν αλ Χόμσι, ανέφερε επίσης «μια κλιμάκωση των βομβαρδισμών σε κατοικημένες συνοικίες» της πόλης αυτής, κάνοντας λόγο για «πάνω από 60 επιδρομές σε 24 ώρες«.

«Είναι δύσκολο για τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη καθώς η Παλμύρα βρίσκεται στο μέσον της ερήμου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ράκα, η οποία θεωρείται η «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, είναι η εγγύτερη πόλη και χρειάζεται μια διαδρομή τεσσάρων ωρών με αυτοκίνητο για να φθάσει κανείς εκεί. Αλλά πολλοί κάτοικοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητα και δεν υπάρχουν παρά μόνο τρία λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια από και προς την πόλη αυτή, είπε ακόμη ο ακτιβιστής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όταν γίνεται μια επιδρομή ο κόσμος πάει για να γλιτώσει στην έρημο εν μέσω του ραμαζανιού και ενώ η ζέστη είναι αφόρητη», πρόσθεσε.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Παλμύρας, που έχουν χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς, διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Η UNESCO είχε πρόσφατα καταδικάσει τις καταστροφές ανεκτίμητων μνημείων και έργων τέχνης στην αρχαία πόλη, ιδίως ταφικών προτομών και το γνωστό άγαλμα του Λέοντος της Αθηνάς, από το Ισλαμικό Κράτος.

Το περασμένο Σάββατο το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο απεικονιζόταν η εκτέλεση 25 ανδρών του στρατού από εφήβους στο αμφιθέατρο της αρχαίας πόλης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By