Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Με 42% στην Eurobank Properties, ο «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ»

Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Eurobank και της Fairfax Financial Holdings για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους.

© FOSPHOTOS  Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Του Νίκου Φιλιππίδη 

Το ποσό των 164 εκατ. ευρώ επενδύει στην Eurobank Properties η Fairfax Financial Holdings, του αποκαλούμενου “Καναδού Γουόρεν Μπάφετ”, Prem Watsa διπλασιάζοντας το ποσοστό της στο 42%, από 19% που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Eurobank και της Fairfax Financial Holdings, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους ως μετόχων της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

Το fund Fairfax με ενεργητικό 37 δισ δολ. επενδύει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ενώ μέχρι πρόσφατα συζητούσε και με την διοίκηση της Εθνικής τράπεζα για να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ο Watsa είναι γνωστό ότι βγάζει πολλά λεφτά από τις καταστροφές και ότι ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις εταιρειών.

Οι επενδύσεις που έχει κάνει μέσω της Fairfax Financial Holdings εως τώρα αφορούν περισσότερο ακίνητα, ασφαλιστικές εταιρείες, αντασφαλιστικές και διαχείριση επενδύσεων. Στις 31 Δεκεμβρίου τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου έφθαναν τα 36,9 δισ δολ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Είχε καθαρά κέρδη 532,4 εκατ. δολ. και έσοδα 8 δισ δολ. Οι εργαζόμενοι του ανά τον κόσμο φθάνουν τους 8.200, εκ των οποίων 5.000 στις ΗΠΑ.

Στα κεντρικά γραφεία στο Τορόντο απασχολούνται μόλις 30 εργαζόμενοι καθώς ο Watsa ακολουθεί το επιχειρηματικό μοντέλο του Γουόρεν Μπάφετ με τη μητρική, συμμετοχών, να αποτελείται από πολύ μικρό σχήμα.

Ο ινδικής καταγωγής Καναδός Prem Watsa προέβλεψε το κραχ του 1987,την κατάρρευση της Ιαπωνίας το 1990 και το 2007 προσκεκλημένος  στο Πανεπιστήμιο  Western Ivey, όπου φοίτησε είχε την έμπνευση να πει « Υπάρχει η πιθανότητα να έρχεται μια θύελλα που συμβαίνει μια φορά στα 50 ή 100 χρόνια. Επρόκειτο φυσικά για την περίφημη κρίση των subprimes, δηλαδή των ενυπόθηκων δανείων που οδήγησε στην χρεωκοπία των αμερικανικών τραπεζών με το κλείσιμο της Lehman ένα χρόνο αργότερα.

Σχολιάζοντας την συμφωνία για την Eurobank Properties, ο κ. Prem Watsa, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, δήλωσε σχετικά: «Οι Έλληνες έχουν περάσει μέσα από τεράστιες δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι είναι πλέον ορατό το φως στο τέλος του τούνελ. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων στους κύριους τομείς της οικονομίας της, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θετική δυναμική που θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με την Eurobank Properties και τη μητρική της Eurobank, μία από τις σημαντικότερες τράπεζες στην Ελλάδα και την περιοχή που υπήρξε καθοριστική για την ίδρυση και καθοδήγηση της Eurobank Properties στα πρώτα της χρόνια. Πιστεύουμε ότι η Eurobank Properties είναι μία από τις καλύτερα διοικούμενες εταιρείες ακινήτων στη νότια Ευρώπη. Η εταιρεία διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, σταθερά κέρδη, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και πρώτης τάξης στελεχιακό δυναμικό, που διευθύνεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Γιώργο Χρυσικό, ένα σπάνιο ταλέντο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια αγορά ακινήτων. Η ακούραστη αφοσίωσή του στην Eurobank Properties καθόλη τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης είναι απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής του προς τους μετόχους της εταιρείας, αλλά και προς την Ελλάδα γενικότερα.»

Από την πλευρά του, ο κύριος Νικόλαος Καραμούζης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και υπεύθυνος για την Eurobank Properties, είπε σχετικά: «Η Eurobank έχει παράδοση στο να δημιουργεί αξία αξιοποιώντας ανεξάρτητες ομάδες διοίκησης με υψηλές ικανότητες για την εφαρμογή του στρατηγικού της οράματος. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ξεκινάμε μια κοινή προσπάθεια με ένα μακροπρόθεσμο επενδυτή μεγάλου κύρους, όπως η Fairfax Financial Holdings,που έχει δεσμευτεί να καλύψει περίπου € 144 εκ. από την ύψους € 200 εκ. ΑΜΚ της Eurobank Properties.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, τις πολιτικές που ακολουθούνται και στην ίδια την εταιρεία μέσα σε μια περίοδο με πολλές προκλήσεις. Τα έσοδα από την ΑΜΚ, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα της εταιρείας και τη χαμηλή της μόχλευση, δημιουργούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές επενδύσεις. Πρόκειται για μια οικονομική συναλλαγή που στην ουσία μετασχηματίζει την Eurobank Properties, παρέχοντάς της τη δυνατότητα να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ακινήτων στη χώρα, αλλά και στην εμπορική αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».

Η συναλλαγή υπόκειται στην οριστικοποίηση των εγγράφων και της λήψης όλων των κανονιστικών και λοιπών απαιτούμενων εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2013. Η Eurobank αναμένει ότι η Προτεινόμενη Συναλλαγή θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της θέση μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την πρόσφατη άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού.

Η Eurobank Equities λειτούργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank για τη συναλλαγή.
Η Fairfax Financial Holdings Limited είναι μία εταιρεία συμμετοχών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία, μέσω των θυγατρικών της, ασχολείται με την ασφάλιση και αντασφάλιση περιουσιακών στοιχείων και ατυχημάτων και τη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων.

H Eurobank είναι ένας Ευρωπαϊκός τραπεζικός οργανισμός, με σύνολο ενεργητικού € 65 δισ. που προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες σε οκτώ χώρες.

Οι βασικοί όροι της Συναλλαγής έχουν ως εξής:

(α) Η Eurobank Properties θα προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων (τα «Δικαιώματα») με τιμή διάθεσης € 4,80 ανά νέα μετοχή, προκειμένου να αντλήσει περίπου € 200 εκατ.

(β) Η Fairfax θα αγοράσει τα Δικαιώματα της Eurobank έναντι συνολικού τιμήματος περίπου € 20 εκατ. σε μετρητά και θα ασκήσει και τα δικά της Δικαιώματα, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή της στην Eurobank Properties σε περίπου 42% (από περίπου 19% που είναι σήμερα). Έτσι, στη συγκεκριμένη συναλλαγή η Fairfax θα επενδύσει συνολικά περίπου € 164 εκ. Μετά από τα παραπάνω, και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι άλλοι μέτοχοι της Eurobank Properties θα ασκήσουν τα Δικαιώματά τους, η Eurobank θα κατέχει περίπου το 33,5% της Eurobank Properties.

(γ) Η Eurobank και η Fairfax θα συνάψουν συμφωνία μετόχων, η οποία θα επιτρέψει στην Eurobank να διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης της Eurobank Properties μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, ενώ η Fairfax θα έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank Properties, καθώς και συνήθη για τέτοιου τύπου συναλλαγές δικαιώματα βέτο. Η συμφωνία αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή της Eurobank στη Eurobank Properties παραμένει πάνω από το 20%.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By