Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Με απώλειες έκλεισε το Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,17% στις 676,93 μονάδες

xrimatistirio_ptosi

Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και συνεχών εναλλαγών προσήμου, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες, που αποτύπωσαν τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών σε επιλεγμένους τίτλους, μετά από την πρώτη ανοδική μετεκλογική εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,17% στις 676,93 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 5,61%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 681,60 μονάδες και η χαμηλότερη στις 674,23. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 18,34% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 24,57 εκ. € περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,18 εκ. € σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,03% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,03%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, με ένα σερί έξι συνεχόμενων ανοδικών κλεισιμάτων η Εθνική Τράπεζα  οδήγησε αυτή την εβδομάδα την εγχώρια αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Οι αποδόσεις μάλιστα του τίτλου της μετοχής της Εθνικής εμφάνισαν μεγάλες αποκλίσεις από τις αποδόσεις των άλλων συστημικών τραπεζών υποδηλώνοντας με αυτή την διαφοροποίηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε κάποια ανακοίνωση πολύ σημαντικού ειδικού βάρους για την τράπεζα.

Η φημολογία γύρω από το εύρος των κεφαλαιακών αναγκών ενόψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης παρέμεινε στο προσκήνιο οδηγώντας ψυχολογία και τιμές στις άλλες τρεις τράπεζες.

Κατά τα λοιπά η εβδομάδα πέρασε χωρίς άλλες εγχώριες «εκπλήξεις» από το μέτωπο των προγραμματικών δηλώσεων ή της συζήτησης για το χρέος δίνοντας ένα λόγο στους επενδυτές να παρακολουθήσουν πιο στενά την θετική τάση των ξένων αγορών και να αναπροσαρμόσουν ανάλογα την τακτική τους.

Τεχνικά, η αντίδραση της αγοράς ξεκίνησε πολύ πριν προσεγγισθεί η βάση τιμών των 625 μονάδων και είχε μερικές πολύ ενθαρρυντικές αναγνώσεις. Αφενός πραγματοποιήθηκε με αυξανόμενους συναλλακτικούς όγκους αφετέρου απορρόφησε ενδοσυνεδριακά την προσφορά που βγήκε κυρίως λόγω των συσσωρευμένων βραχυπρόθεσμων κερδών στο πρώτο τριήμερο της ανόδου.

Οι πωλητές δεν κατάφεραν να προκαλέσουν κάποιο ουσιαστικό ρήγμα ακόμα και στην μέρα της αναμενόμενης διόρθωσης και έτσι οι 680 μονάδες κρατήθηκαν έως το τέλος της εβδομάδας δίνοντας ένα θετικό στίγμα για το ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας.

Η επόμενη αντίσταση που καλείται να τεστάρει ο Γενικός Δείκτης είναι το γνωστό πλέον επίπεδο των 700 μονάδων. Δύο φορές έχει αποτύχει την διάσπαση η αγορά κατά το τελευταίο δίμηνο (13/08 και 21/09) αυτή την φορά ωστόσο τα δεδομένα φαίνονται πολύ πιο ευνοϊκά έχοντας φρέσκα σήματα αγορών από MACD και από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών και πιο συμπαγή δομή. Σε αντίθεση με την προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει σχηματίσει ένα πλατύσκαλο στο εύρος 640 – 650 μονάδων στο οποίο οι όγκοι στέγνωσαν και η αντίδραση που ακολούθησε έχτισε δυναμική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Προς το παρόν είναι νωρίς να γίνει αναφορά σε κάτι πιο μεγαλεπήβολο από τις 700 μονάδες. Οι πιθανότητες ωστόσο είναι πλέον με την πλευρά της διάσπασης και διαφυγής από την δίμηνη συσσώρευση. Αν συνεκτιμηθεί ότι ο χρόνος κυλάει προς την υλοποίηση των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων τότε η πρόσφατη εμπειρία στις ανακεφαλαιοποίησης του 2013 και 2014 δείχνει ότι η Ελληνική αγορά βρίσκεται πριν από ένα δυνατό ξέσπασμα συναλλαγών και βελτίωσης των αποτιμήσεων.

Τα πρόσημα σήμερα στο ταμπλό ήταν μοιρασμένα, με τις μετοχές της Eurobank (+4,35%), της Ελλάκτωρ  (+2,87%), της Alpha Bank (+2,80%), της Πειραιώς (+2,74%), της ΜΕΤΚΑ  (+1,78%), του ΟΠΑΠ (+1,68%), των ΕΛΠΕ (+1,31%) και της Εθνικής (+0,93%), να συμβάλουν στον σημαντικό περιορισμό των απωλειών.

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-3,83%), της Grivalia Properties (-3,27%), της Jumbo (-1,99%), της ΕΧΑΕ% (-1,37%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,11%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (-1,82%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τραπεζών (+1,94%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 44 κινήθηκαν ανοδικά, 43 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

By