Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Με κέρδη «έκλεισε» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,32% στις 712,49 μονάδες

xrimatistirio600_040314

Τελικά κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 15:30, ολοκληρώνοντας την τέταρτη στη σειρά ανοδική του συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,32% στις 712,49 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 3,87%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 718,90 μονάδες και η χαμηλότερη στις 708,66. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 11,11% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 44,49 εκ. € περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 5,56 εκ. € σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,15% (στο +5,09% στην εβδομάδα), ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,73% (στο +0,60% στην εβδομάδα).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης σχεδόν αθόρυβα καθώς υπήρξαν συνεδριάσεις όπου η συμμετοχή κινήθηκε μεν σε χαμηλά επίπεδα χωρίς ωστόσο να διαταράξει την ανοδική εικόνα της εγχώριας αγοράς.

Η ώθηση που δίνεται στην ελληνική αγορά έχει να κάνει περισσότερο με τις εκτιμήσεις των αναγκών του βασικού σεναρίου της ανακεφαλαιοποίησης το οποίο φαίνεται πιο «βατό» από τις αρχικές εκτιμήσεις αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς κάλυψης των αυξήσεων από ιδιώτες επενδυτές. Σε αυτό φαίνεται να συνδράμει και το διεθνές κλίμα όπου μετά από μια περίοδο αναταράξεων οι αγορές φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν βηματισμό ανόδου πατώντας στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελέσματα αλλά και τις διαθέσεις των κεντρικών τραπεζών ως προς το ενδεχόμενο νέων ποσοτικών χαλαρώσεων ή αναβολής αύξησης των επιτοκίων.

Κατά τα άλλα η στασιμότητα που παρατηρείται σε πολλά εκκρεμή ζητήματα διατηρεί πολλά ανοικτά μέτωπα καθυστερώντας το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο αρχικός προβληματισμός της εκπλήρωσης πληθώρας ενεργειών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιβεβαιώνεται με κίνδυνο οι προσδοκίες να βρεθούν και πάλι εκτεθειμένες και να πάνε χρονικά πιο μακριά την συζήτηση για το χρέος.

Ως εκ τούτου το θετικό κλίμα μπορεί να έχει βρει αφορμές στην διεκπεραίωση των τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου εξακολουθεί ωστόσο να βαδίζει σε μια εύθραυστη ισορροπία με την άνεση χρόνου να λιγοστεύει καθημερινά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βλέπει πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία το κοντινό μέλλον αφού η έξοδος από την συσσώρευση έχει χαρακτηριστικά και δομή που διαμορφώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα. Η διαφυγή συντελείται με αυξανόμενους τζίρους, χωρίς ιδιαίτερα πισωγυρίσματα στις τοπικές διορθώσεις και η κατοχύρωση των 700 μονάδων έγινε με αύξηση των συναλλαγών κατά 30% από τα συνήθη επίπεδα συναλλαγών του τελευταίου διμήνου.

Αν και το ταβάνι συναλλαγών προς το παρόν φαίνεται να διαμορφώνεται στην περιοχή των 40 εκατ. ευρώ η γρήγορη αύξηση της αξίας των τραπεζικών μετοχών (5,6 δις ευρώ έναντι 3,2 δις ευρώ σε 10 συνεδριάσεις) δίνει μεγαλύτερη αγοραστική ισχύ σε χαρτοφυλάκια που ήταν επί μακρό χρονικό διάστημα σε «αναγκαστική» αποχή από τις συναλλαγές.

Επόμενη αντίσταση για το Γενικό Δείκτη είναι η περιοχή των 780 – 790 μονάδων όπου η Αγορά θα έχει σβήσει τις απώλειες από την τραπεζική αργία και πιθανότατα θα αποτελέσει και το πέρας της υφιστάμενης ανόδου. Στα επίπεδα αυτά κινείται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών και παραδοσιακά η διάσπαση του γίνεται σε δύο χρόνους.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να προδικαστεί μια τέτοια εξέλιξη η ταχύτητα ανόδου (γωνία κλίσης) και η διάθεση μικρών ενδοσυνεδριακών διορθώσεων θα κρίνουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο από τις 780 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Και η επόμενη εβδομάδα δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές καθώς οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών ενώ σταδιακά χτίζεται δυναμική (momentum) σε τάση και όγκο στην πλειοψηφία των μετοχών του FTSE-25 επιμερίζοντας το φορτίο της ανόδου σε περισσότερους οδηγούς της αγοράς.

Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ ΟΤΕ+3,55% (+3,55%), της Coca Cola HBC (+2,61%), του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,34% (+2,34%), της Jumbo (+2,29%) και της Εθνικής (+2,15%), με την τελευταία να ολοκληρώνει την 14η ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες 16.

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank(-8,82%), της Πειραιώς (-7,92%), της Alpha Bank(-7,43%) και της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-2,63% (-2,63%), με τις τρεις πρώτες ενδοσυνεδριακά να καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+3,55%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-2,61%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 43 κινήθηκαν ανοδικά, 54 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

By