Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Με «κύμα» προεκλογικών παροχών επιχειρεί να ξεφύγει η κυβέρνηση από τη δίνη Πολάκη

Το νέο «κύμα» προεκλογικών παροχών βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, με τον ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενημερώνει το Μέγαρο Μαξίμου για το περιθώριο των έξτρα θετικών μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση εν όψει των ευρωεκλογών

Μέρος των μέτρων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, ενώ προγραμματίζονται και εφάπαξ παροχές, αλλα και φοροελαφρύνσεις. Το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα στη Βουλή προς ψήφιση, ενώ αναμενεται και η νομοθέτηση των 120 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Τα χέρια της κυβέρνησης για νέα δέσμη παροχών λύνει η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματολογία περί βελτίωσης της οικονομίας, σε μια περίοδο κρίσιμη για την πολιτική επιβίωση του κόμματος, εν όψει των δύσκολων εκλογικών μαχών.

«Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018. Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο, προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά στην επόμενη τετραετία, με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο, στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού» δήλωσε, σύμφωνα με πηγές, ο πρωθυπουργος, στη διάρκεια της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι, μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τις αποφάσεις για τη νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων, είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και οι οριστικές αποφάσεις για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%, την στιγμή που ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι στο 1,3%.

Επίσης, στον δημοσιονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος απ” ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί -παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση, βάζοντας τέλος στην δεκαετή επιβολή λιτότητας.

Στη σύσκεψη, όπως τονίζουν πηγές, αναγνωρίστηκε επομένως η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης, αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις)

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τις εξής παροχές μόνιμου χαρακτήρα:

– Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015. Κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου χορηγούνταν μέχρι τότε έκπτωση 1,5%, η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2% προτού καταργηθεί. Η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται στο τραπέζι μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις. Για την πολυσυζητημένη ρύθμιση οφειλών πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν αντίθετη άποψη.

– Μειώσεις ΦΠΑ είτε με μείωση του βασικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις προϊόντων από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή 13%.

– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%.

– Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν πέσει εφάπαξ παροχές με μορφή επιδόματος τύπου «13ης σύνταξης».

Με τις κινήσεις αυτές, η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να ξεφύγει από τη «δίνη Πολάκη», ο οποίος εξελίσσεται σε πολιτικό βαρίδι, διαλύοντας τον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και ακυρώνοντας την όποια προοπτική δημοσκοπικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μια ακόμα φορά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδειξε ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει το πολιτικό ύφος και ήθος που τον χαρακτηρίζει. Μπερδεύοντας προνόμια με ανθρώπινα δικαιώματα επιτέθηκε με αήθη τρόπο στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο επειδή ως ιατρός και ΑμΕΑ διορίστηκε επιμελητής Β’ στο ΕΣΥ.

Ωστόσο, ο κ. Πολάκης δεν ξεπέρασε τα δικά του όρια. Κανείς δεν εξεπλάγη που για μια ακόμα φορά βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Φαίνεται όμως ότι η ρητορική της ψευτομαγκιάς και οι απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων με λάσπη, χυδαιότητες και λαϊκισμούς έχουν ξεφτίσει. Ο ίδιος μπορεί να μην το έχει κατανοήσει, αλλά η πραγματικότητα καταγράφει πως αυτή την φορά η τακτική του επισκίασε τις όποιες εντυπώσεις δημιούργησε η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Δευτέρα και μετέφερε την συζήτηση στο ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Παράλληλα, ακύρωσε το «χαρτί» του debate που πέταξε στο πολιτικό διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας και «φρέναρε» την σπερμολογία περι επιθυμίας της ΝΔ να καταργήσει το δώρο Χριστουγέννων.

Όσα στελέχη της πλειοψηφίας διαθέτουν εμπειρία ή στοιχειώδη αντίληψη το κατανόησαν γι αυτό και έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από τις δηλώσεις Πολάκη και να προστατέψουν το κόμμα.

Ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Υγείας και πολιτικού προϊστάμενου του Παύλου Πολάκη, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος χαρακτήρισε «ατυχή» και «αχρείαστη» τη δήλωση για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104,6, ότι η επίθεση του κ. Πολάκη στον κ. Κυμπουρόπουλο ήταν ανοίκεια και δεν εκφράζει το ήθος του κόμματος.

Ο Νίκος Φίλης από την Βουλή υποστήριξε ότι το «ήθος Πολάκη» δεν εκφράζει το «ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», ο Γιάννης Μπαλάφας ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να ανακαλέσει και ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε τις επίμαχες δηλώσεις Πολάκη «τρικλοποδιά στην κυβέρνηση.

Το ίδιο έκανε και o υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Ρέλλας που επίσης είναι ΑμΕΑ. Δεν συνέβη το ίδιο με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα αυτοαποκαλούνται «δικαιωματιστές» ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις αποδοκιμασίας Πολάκη είναι λιγότερες από τα εσωκομματικά πυρά κατά Κουρουμπλή για την συνάντησή του με τον Αμβρόσιο. Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι αν έχει αντιληφθεί και ο πρωθυπουργός ότι ο πιστός του υπουργός αποτελεί πλέον βαρίδι.

Μας ενοχλούν οι δηλώσεις Πολάκη, ήταν άστοχο ολίσθημα, είπε για τον Παύλο Πολάκη και την επίθεσή του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης.

Για την ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να τον καλύψει ίσως γιατί ενδεχόμενη καρατόμηση να εξέπεμπε σήμα ολοκληρωτικής ήττας από την στιγμή που η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής. Η άμεση συνέχεια όμως θα δείξει εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μια σιωπηλή αποστρατεία του κ. Πολάκη ή αν θα επιμείνει επιβεβαιώνοντας την άποψη της αντιπολίτευσης πως Τσίπρας και Πολάκης είναι «σιαμαίοι».

Το βαρύ κλίμα για τον Παύλο Πολάκη μεταφέρει και η Εφημερίδα των Συντακτών που στο πρωτοσέλιδό της χαρακτήριζει «απρέπεια» τη δήλωση Πολάκη και σε ρεπορτάζ με τίτλο «Δεν τον αντέχει το κόμμα» γράφει για «αγανάκτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη» και τον «ανάρμοστο» τρόπο με τον οποίο απάντησε στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Δριμεία κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και από την εφημερίδα «Δημοκρατία» η οποία στο πρωτοσέλιδό της γράφει «Πολλάκις χυδαίος» προσθέτοντας στον υπέρτιτλο τη φράση «αξιολύπητος ο τραχύς αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ». «Εσωκομματικά πυρά εναντίον του αλλά τον στηρίζει (!!!) ξανά ο Τσίπρας» προσθέτει η εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Μ. Τρίτης να προαναγγείλει κατάθεση πρότασης μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας αμέσως μετά το Πάσχα έθεσε σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ήδη έβλεπε το πολιτικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, εξαιτίας και των «συντροφικών» καρφωμάτων, που δεχόταν ο κ. Πολάκης.

Η αντίδραση του κ. Τσίπρα ήταν σχεδόν αναμενόμενη.

Σπεύδοντας να προλάβει αντιδράσεις και να βγάλει τους βουλευτές του από την δύσκολη θέση να υπερασπιστούν τον Παύλο Πολάκη, ο πρωθυπουργός επέλεξε την «διαφυγή» μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα καταφέρει και να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον «φαύλο κύκλο» της εσωστρέφειας και της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης.

Παράλληλα και ο κ. Πολάκης προχώρησε σχεδόν απρόθυμα σε μισή κωλοτούμπα, υποστηρίζοντας ότι άσκησε πολιτική κριτική στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και ότι οι θέσεις του διαστρεβλώθηκαν.

«Εγώ διατύπωσα μία πολιτική κριτική, σε μία δήλωση, η οποία, έλεγε κάποια πράγματα, από την στιγμή που, ορθώς κάνει ο κ. Κυμπουρόπουλος και εκτίθεται στο πολιτικό πεδίο. Το ερώτημα είναι αυτό που διατύπωσα πριν: Αυτά τα θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων, τα θεωρούν «χάρες» που θέλουν να καταργήσουν;» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η αιφνιδιαστική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει, μετά το Πάσχα, σε πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ανέδειξε ξεκάθαρα την ταύτιση Τσίπρα – Πολάκη.

«Και ελάτε εδώ να τον υπερασπιστείτε» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και θέτοντάς τους ενώπιον των ευθυνών τους, ενώ… έριξε και το μπαλάκι στον πρωθυπουργό: «Debate δεν θέλατε κ. Τσίπρα; Debate θα έχετε στη Βουλή και πάρτε τον Πολάκη αγκαλιά, καθώς ένα και το αυτό είστε». «Ντροπή που τον στηρίζετε σιωπηλά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα υπονοούμενα» από τον «ανεκδιήγητο Παύλο Πολάκη, για έναν άνθρωπο του οποίου η προσωπική διαδρομή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».

«Είναι ζήτημα ποιότητας και ήθους στο δημόσιο διάλογο. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα των εκλογών. Με ποιους θέλουμε να προχωρήσουμε και ποιους θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Αν θέλουμε πραγματικά μία Ελλάδα των πολλών ή μία Ελλάδα των Πολάκηδων.

Υπάρχουν στιγμές που η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι είναι πια για μένα ζήτημα αξιοπρέπειας και ποιότητας ένα ζήτημα ήθους στο δημόσιο διάλογο και αυτό είναι και το μεγαλύτερο διακύβευμα των επόμενων εκλογών» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By