Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με παροχές θέλουν να σβήσουν την πολιτική «φωτιά» από το ντοκιμαντέρ για το Μάτι

Ανησυχία επικρατούσε το τελευταίο 24ωρο στο Μέγαρο Μαξίμου από τις αντιδράσεις κυρίως και τις αναδημοσιεύσεις σε πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης του ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά στο ΣΚΑΪ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο.

Στελέχη της κυβέρνησης θορυβήθηκαν για την έκταση και τη συζήτηση που «άνοιξε» η επαναφορά στη μνήμη των ανθρώπων των τραγικών εκείνων στιγμών που η περιοχή καιγόταν και ο κρατικός μηχανισμός εκ των πραγμάτων πια φάνηκε πως ήταν διαλυμένος και παρατημένος στην τύχη του.

Κυρίως όμως αυτό που φάνηκε ήταν η προσπάθεια κάλυψης των ευθυνών παρά το γεγονός ότι μόνο στα λόγια αναλήφθηκαν ως πολιτικές ευθύνες, η συγγνώμη που δεν ήρθε ποτέ, αλλά και το τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να υποκρίνονται ότι δεν υπήρχαν νεκροί.

Από νωρίς όπως μαρτυρούν τα γεγονότα που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια μέσα από τη δημοσιογραφική αλλά και τη δικαστική έρευνα, ήξεραν για νεκρούς αλλά δεν το έλεγαν.

Εκείνο που εξοργίζει είναι η διαχείριση της τραγωδίας που έζησε η χώρα και με τον τρόπο που έγινε, αλλά και η προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις για τους 102 νεκρούς που κάηκαν ζωντανοί. Αυτό δεν συγχωρεί ο κόσμος και αυτό ακριβώς ανέδειξε το ντοκιμαντέρ του Σκαι που πυροδότησε νέες αντιδράσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι επιτελείς κάνουν λόγο για προσπάθεια εντυπώσεων που στήθηκε ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν πως στάθηκαν σχετικά τυχεροί, καθώς το συγκεκριμένο ρεπορτάζ θα μπορούσε να είχε προβληθεί πιο κοντά χρονικά στις εκλογές, προκαλώντας μεγαλύτερη πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση. Υπάρχουν όμως και στελέχη που διαβάζουν διαφορετικά, κάνοντας μια άλλη προσέγγιση. Πως η επαναφορά στη μνήμη της τραγωδίας του περασμένου Ιουλίου είχε σκοπό να τονώσει και να συσπειρώσει ακόμα περισσότερο τους ψηφοφόρους σε μια στιγμή που φαίνεται δημοσκοπικά να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ενδεικτικό του κλίματος στα κυβερνητικά στελέχη ήταν η αναφορά του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη που άφησε υπονοούμενα για το χρόνο μετάδοσης του ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ.

Για απόπειρα «μιντιακών επιτελείων» να επαναφέρουν την τραγωδία στο Μάτι στο προσκήνιο για προεκλογικούς σκοπούς έκανε χαρακτηριστικά λόγο ο κυβερνητικός. Επιχειρώντας, δε, να αλλάξει το δυσμενές κλίμα, επανέλαβε στην ΕΡΤ ότι δεν υπήρξε απόπειρα απόκρυψης του αριθμού των θυμάτων το απόγευμα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, κι ότι η επιχείρηση στο Μάτι ήταν «πρωτοφανούς δυσκολίας».

«Οι νεκροί δεν κρύβονται», προσέθεσε καταβάλλοντας παράλληλα προσπάθεια να χαμηλώσει επικοινωνιακά την αξία των ευρημάτων του ντοκιμαντέρ, ενώ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε για τυμβωρυχία σχετικά με την ανάρτηση που έκανε για το όλο θέμα.

Ανεξάρτητα πάντως για το τι λέει η μία και η άλλη πλευρά, το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά με το δημοσιογραφικό στοιχείο που πάντα διακρίνει το διευθυντή της Καθημερινής, έφερε στην επιφάνεια ανατριχιαστικούς διαλόγους του απλού κόσμου που έτρεχε να σωθεί εκείνο το βράδυ χωρίς να έχει τον παραμικρό σύμμαχο. Ούτε το κράτος μαζί του παρά μόνο τους “μοναχικούς” πυροσβέστες , εθελοντές και Αστυνομία που έκαναν ό,τι μπορούσαν ανθρώπινα, αλλά όπως αποδείχτηκε χωρίς υποδομές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως έμεινε άναυδος παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ όπως ανέφερε ο ίδιος στα social media.

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha μίλησε σαφώς για πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης πυροδοτώντας αντιδράσεις: «Αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν – ιδιαίτερα μετά τα όσα ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας που μας θύμισαν για άλλη μια φορά τι συνέβη στο Μάτι – ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι απλά αναποτελεσματική και ανίκανη, αλλά είναι μια κυβέρνηση που έχει το στίγμα της αναλγησίας και του κυνισμού. Σε κάποιο βαθμό έζησα τα γεγονότα στο Μάτι γιατί έχω φίλους και συγγενείς που βίωσαν από κοντά αυτό το δράμα.

Συγκλονίστηκα βλέποντάς το ξανά και συγκλονίστηκα ακόμα περισσότερο βλέποντας από τη μια μεριά την ασυνεννοησία, το τρομερό έλλειμμα συντονισμού που προφανώς έχει τη βάση του και στην αδιαφορία. Αλλά και όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε εκείνο το βράδυ, παρουσία και του πρωθυπουργού όπου όλοι παρίσταναν ότι δεν υπήρχαν θύματα. Άκουσα με έκπληξη σήμερα να λέγεται από πρώην υπουργό ότι δεν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό γιατί ήταν ασαφή τα μηνύματα. Πόσο ασαφής μπορεί να είναι ένας θάνατος; Όταν πυροσβέστες, αστυνομικοί και τραυματιοφορείς ήρθαν αντιμέτωποι με τα θύματα ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχαν θύματα. Δεν υπήρχε καμία ασάφεια γύρω από αυτό. Υπήρχε μια οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Αυτή η κυβέρνηση υποτίμησε τη ζωή των πολιτών και προσπάθησε να υποτιμήσει και τη νοημοσύνη τους».

Το κλίμα που δημιούργησε ξαφνικά το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ ήταν μια τρύπα επικοινωνιακά η οποία πρέπει να καλυφθεί από την κυβέρνηση και για αυτό το λόγο η συνταγή που θα ακολουθηθεί θα είναι η άκριτη παροχολογία. Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ώστε να εξεταστεί η πορεία της οικονομίας και να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα.

Είναι φανερό ότι μέχρι τις εκλογές θα γίνει προσπάθεια ανάσχεσης του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση με κάθε τρόπο, προκειμένου να μην υπάρχει διαφορά μεγάλη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ η οποία θα κρίνει και το χρόνο των βουλευτικών εκλογών.

Έτσι στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι των παροχών που βρίσκονται στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να καμφθεί η διαφορά που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις έτσι ώστε η επόμενη ημέρα των εκλογών του Μαΐου να είναι διαχειρίσιμη για την κυβέρνηση.

Ανάμεσα στις παροχές εξετάζεται το κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα ενώ πρόκειται να ανακοινωθεί και πακέτο φορολογικών μειώσεων καθώς προβλέπεται μέχρι το 2023, να μπουν στα ταμεία περίπου 5,5 δις ευρώ λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η 13η σύνταξη ή μισθός είναι κάτι που εξετάζεται υπό προϋποθέσεις ενώ στο πακέτο των παροχών θα προβλέπεται αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης.

Όλα αυτά τα μέτρα με τη μορφή προεκλογικών παροχών θα συνδυαστούν και με προσλήψεις στο Δημόσιο με η χωρίς ΑΣΕΠ, με συμβασιούχους οκτάμηνων συμβάσεων, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων χωρίς περιουσιακά κριτήρια, αλλά και με διευκολύνσεις σε όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

By