Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με πτώση έκλεισε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 824,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,42%

xrimatistirio 2

Δεν τα κατάφερε ούτε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες, παρά την αρχική του τεχνική αντίδραση και προσπάθεια να διακόψει το πτωτικό σπιράλ που έχει στοιχίσει στον δείκτη πάνω από 21% της αξίας του.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 824,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,42%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανοδικά έως τις 842,08 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,70%, ενώ κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 810,05 μονάδες όταν σημείωνε πτώση έως και 2,17%.

Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 25,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 127,04 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 18,49 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Στο σύνολο του πενθημέρου το Χ.Α. κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση αρνητικές εβδομάδες στην χρηματιστηριακή ιστορία μας. Συγκεκριμένα υποχώρησε κατά 20,18% στις 824,49 μονάδες, χάνοντας πάνω από 14 δισ. ευρώ στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα, αφού η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μετά το κλείσιμο της Δευτέρας ήταν στα 64 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έπεσε κάτω από τα 51 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, η απόφαση της έναρξης της εκλογής Προέδρου χωρίς να είναι ξεκάθαρη για την αγορά η εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες αφενός έφερε πιο κοντά τα σενάρια πρόωρων εκλογών αφετέρου δημιούργησε συνθήκες ντόμινο τόσο στην χρηματιστηριακή όσο και στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Οι αποτιμήσεις, τα θεμελιώδη και οι εκτιμήσεις για την νέα χρονιά έχουν ήδη περάσει σε δεύτερο πλάνο, η ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο και η αύξηση των συναλλαγών μετά την ∆ευτέρα (+76%) δείχνει ότι ακόμα υπάρχει έντονη πίεση από την πλευρά της προσφοράς. Οι μνήμες του 2012 επανήλθαν στο προσκήνιο και ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η αγορά επιτάχυνε την κίνηση της χωρίς να δημιουργήσει καν την αμφιβολία της αλλαγής του σκηνικού έως το απόγευμα της Παρασκευής.

Θα ήταν κοινότυπο να αναφέρουμε ότι η μεταβλητότητα και η νευρικότητα θα συνεχιστούν όσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό. Αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει ένας επενδυτής την τρέχουσα συγκυρία είναι υπομονή, ψυχραιμία και ενημέρωση. Λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών δεν νοείται επίσης ένα χαρτοφυλάκιο να είναι 100% τοποθετημένο στην ελληνική αγορά ή έστω να έχει κάποια επιπλέον ρευστά διαθέσιμα ή μια θέση ασφάλισης.

Εφόσον η αγορά αντέδρασε ακαριαία χωρίς να δώσει κάποια ευκαιρία ουσιαστικής αντίδρασης ώστε να τεθεί η επιλογή κάποιων ρευστοποιήσεων με καλές προϋποθέσεις θα ήταν πιο χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ρευστότητας το οποίο θα εκμεταλλευόταν τις ειδικές συνθήκες της αγοράς και θα έβρισκε καλύτερα επίπεδα (επανα)τοποθετήσεων.

Όλα τα παραπάνω θα αναιρεθούν μόνο εφόσον εκλείψει η πηγή των αβεβαιοτήτων η οποία εδράζεται στην επόμενη ημέρα μετά τις τρεις ψηφοφορίες ανάδειξης του Προέδρου της ∆ημοκρατίας.

Τεχνικά η εβδομάδα έκλεισε με ρεκόρ εβδομαδιαίων απωλειών (-20,18%) από το 2000 και μετά. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική διακύμανση όλων των εποχών (- 12,78%) ενώ η μέση ημερήσιοι τζίροι επανήλθαν δυναμικά πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η αγορά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό έτους ενώ οι υποτιμήσεις στα παράγωγα που λήγουν την ερχόμενη Παρασκευή ξεπέρασαν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στατιστικά περιγράφουν μια εξαιρετικά έντονη δυναμική πτώσης που σε επιμέρους τίτλους έφθασε μέχρι και το 45%. Όλοι οι επιμέρους βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες αναίρεσαν τα σήματα αγορών που κρατούσαν μέχρι την περασμένη ∆ευτέρα ενώ οι ταλαντωτές παρά την έντονη κίνηση μόλις εισήλθαν στις παρυφές των υποτιμητικών ζωνών το απόγευμα της Παρασκευής.

Θα ήταν μάλλον άστοχο να υποστηριχθεί ότι οι 1040 μονάδες λειτούργησαν ως πεδίο αντίστασης αφού το μέγεθος της πτώσης ήταν συνδυασμός πολλών επιμέρους παραγόντων που επιτάθηκαν και από τα σημαντικά κέρδη που είχαν επιμέρους τίτλοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στο ερώτημα για την επόμενη στήριξη ή το επίπεδο από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια αντίδραση η απάντηση έρχεται από το βαθμό πώλησης που αναμένουμε να φθάσουν οι ημερήσιοι ταλαντωτές. Η σύγκλιση των ακραίων τιμών του RSΙ με τα επίπεδα της αγοράς βρίσκεται στις 750 μονάδες όπου σε συνάρτηση με τον όγκο συναλλαγών είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί κάποια ισχυρότερη ανοδική κίνηση.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE25, κινήθηκε μεταξύ -2,05% και +2,03% για να κλείσει στο -0,22% στις 265,75 μονάδες. Για την εβδομάδα υποχώρησε σε ποσοστό 20,50%. Η αξία των συναλλαγών του σήμερα ανήλθε σε 138 εκατ. ευρώ και στο 94,5% του συνολικού τζίρου, με 152,4 εκατ. τεμάχια να μεταβιβάζονται (91% του συνολικού).

Στο «ισοζύγιο» των προσήμων έντεκα μετοχές έκλεισαν ανοδικά (ΟΤΕ 2,99%, ΟΠΑΠ 2,68%, Jumbo 2,35%), μία σταθερή (Πειραιώς) και 13 με αρνητικό πρόσημο (Grivalia -7,02%, MIG -4,09%, ΕΕΕ -3,61%, Motor Oil -2,80%, Βιοχάλκο -2,55%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ασφαλειών (+4,51%) , της Υγείας (+4,46%), της Τεχνολογίας (+3,98%) και των Τηλεπικοινωνιών (+2,99%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (-4,42%), των Τροφίμων (-3,56%) και του Πετρελαίου (-2,51%). Ανοδικά κινήθηκαν 54 μετοχές, 64 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.

By