Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με πτώση έκλεισε το Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,79% στις 790,59 μονάδες

xrimatistirio-5701

Στα επίπεδα των 790 μονάδων επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνέχισε επί τρίτη ημέρα τη διόρθωση του, κατοχυρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που είχαν καταγραφεί στο 3ήμερο ανοδικό ράλι που προηγήθηκε.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,79% στις 790,59 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 1,41%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 800,64 μονάδες και η χαμηλότερη στις 777,61. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 27,45% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 85,36 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 14,49 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιο του ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, η αυξημένη μεταβλητότητα συνεχίστηκε για μια ακόμη εβδομάδα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά 850 έχοντας αυτή την φορά την συνδρομή του εξωτερικού παράγοντα. Η ευαισθησία των τιμών στα αρνητικά νέα είναι σαφώς υψηλότερη αυτή την περίοδο στην Ελληνική αγορά καθώς το πλήθος των ειδικών και επιμέρους κινδύνων που αφορούν τις ελληνικές μετοχές αυτή την περίοδο δεν αφήνει πολλά περιθώρια 650 μετριοπαθών διακυμάνσεων. Έτσι, η απόκλιση στα έσοδα του προϋπολογισμού αρχικά, η απελευθέρωση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου και η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση από τον ELΑ αποτέλεσαν ένα δυνατό μίγμα καταλυτών επηρεάζοντας το σύνολο της αγοράς. Κατά τα άλλα η ειδησεογραφία περιστράφηκε γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις καθώς απομένει μόλις μία προεκλογική 400 εβδομάδα και το ενδιαφέρον για τα οικονομικά θέματα βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας.

Από τα όσα έχουν διαδραματιστεί σε αυτές τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του 2015 στην ελληνική αγορά επισημαίνουμε τα εξής: α) Η μείωση του ενδιαφέροντος που αποτυπώνεται στους συναλλακτικούς τζίρους (70 – 80 εκατ. ευρώ) αποδίδεται στην αποχή σημαντικού μέρους των επενδυτών οι οποίοι θα επανέλθουν όταν οι συνθήκες ρίσκου έχουν επιστρέψει σε πιο επιθυμητά επίπεδα, β) Οι έντονες διακυμάνσεις και οι γρήγορες κινήσεις των μετοχών στην άνοδο και την πτώση προδίδουν μια πιο βραχυπρόθεσμη/τυχοδιωκτική/κερδοσκοπική ταυτότητα εμπλεκομένων, γ) η ενσωμάτωση των διαφόρων κινδύνων στις τιμές δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς η πλειοψηφία των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνει να παραμένει ισχυρά εξαρτημένη στις αρνητικές επιδράσεις του εσωτερικού περιβάλλοντος παρά την σημαντική υποχώρηση των τιμών και την ελκυστικότητα των αποτιμήσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης την εβδομάδα που πέρασε κατέγραψε νέο υψηλό έτους στις 842 μονάδες την Τρίτη ολοκληρώνοντας μια γρήγορη και έντονη αντίδραση από την ζώνη στήριξης των 750 μονάδων. Στο σημείο αυτό κατοχυρώθηκε ένα σημαντικό μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών ενώ τα κλεισίματα που ακολούθησαν στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις έδειξαν ότι η τεχνική αντίδραση έλαβε τέλος. Η διαγραμματική εικόνα επιβαρύνθηκε την Παρασκευή καθώς το καθοδικό κενό (805 -786) του ανοίγματος εκτός από ένδειξη για την αύξηση της ορμής της πτωτικής τάσης αποτελεί το νέο επίπεδο αντίστασης της αγοράς. Σε αυτή την γρήγορη κίνηση ενεργοποιήθηκε ένα ασθενές σήμα αγορών από τον MACD το οποίο μετά την υποχώρηση της Παρασκευής βρίσκεται υπό αρνητική αναθεώρηση. Το ξεκίνημα της αντίδρασης έγινε από το όριο των υποτιμημένων ζωνών και η ανάσα που δόθηκε στις ημέρες που ακολούθησαν αποφόρτισε αισθητά την εικόνα υπερβολής. Εκτιμούμε ότι ο Γενικός ∆είκτης θα δοκιμάσει πολύ σύντομα τα προηγούμενα χαμηλά με τις πιθανότητες να παραμένουν υπέρ των πωλητών.

Η δομή της πτώσης με τα συνεχόμενα «ζιγκ-ζαγκ» δείχνει ότι οι πωλητές κάνουν πολύ προσεκτικές διανομές δίνοντας τις απαραίτητες ανοδικές ανάσες ώστε να συντηρούν κάποιο ενδιαφέρον ώστε να μπορούν να βρίσκουν αγοραστές. Αν και η αγορά έχει τιμήσει και τις δύο φορές την ζώνη στήριξης των 750 μονάδων την τρίτη φορά δύσκολα θα αποφευχθεί η καθοδική διαφυγή καθώς είθισται μια στήριξη (ή αντίσταση) όσο δοκιμάζεται χάνει τις ανθεκτικές ιδιότητες της.

Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,22%, στις 252,56 μονάδες, έχοντας ανοδικές μόλις πέντε μετοχές. Αυτές του ΟΤΕ ΟΤΕ+2,61% (+2,61%), της Folli Follie (+0,93%), της Coca Cola HBC (+0,86%), της Motor Oil (+0,50%) και των ΕΛΠΕ (+0,29%). Αντιθέτως, ισχυρές απώλειες σημείωσε ο ΟΠΑΠ (-7,21%), η Alpha Bank (-6,42%), η Eurobank (-6,08%), η Εθνικής (-4,20%), η ΜΕΤΚΑ,  η ΔΕΗ  (-2,65%) και η Πειραιώς (-2,19%).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,86%, στις 754,07 μονάδες, με την Ιντρακομ (-8,02%), την Φουρλής (-5,07%) και την Αττικής (-4,35%), να ασκούν ισχυρότατες πιέσεις. Αρνητικά ήταν τα κλεισίματα για Frigoglass  (-3,93%), Ανεμος (-3,12%) και Χαλκορ (-4,52%), ενώ η Σιδενορ  έκλεισε ανοδικά στο +2,70% και η Autohellas στο +2,05%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+2,61%), των Ασφαλειών (+1,46%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-6,05%) και των Τραπεζών (-4,63%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 38 κινήθηκαν ανοδικά, 76 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

By