Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Με το.. κιάλι ψάχνουν Βούλγαρους εργάτες οι επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα

Η μείωση του αφορολόγητου και το υψηλό κόστος ζωής σε συνδυασμό με την αύξηση μισθών στον τουριστικό κλάδο στη Βουλγαρία λειτουργεί αποτρεπτικά για να έρθουν στην Ελλάδα

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε, ο υδράργυρος ανεβαίνει αλλά οι επιχειρηματίες τουρισμού ακόμα ψάχνουν να βρουν εργαζόμενους, καθώς οι Βούλγαροι που απασχολούσαν για δεκαετίες αποφάσισαν να μείνουν στην χώρα τους και να ζήσουν αξιοπρεπώς με τους μισθούς… Βουλγαρίας.

Ζευγάρια και οικογένειες Βούλγαρων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι ερχόταν σε Θάσο, Χαλκιδική και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για δουλειά, φέτος επέλεξαν να μείνουν στην πατρίδα τους αφού πλέον το κόστος ζωής εδώ είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ο κ. Σάββας είναι ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στον Ποτό της Θάσου. Επί δέκα χρόνια απασχολούσε στην επιχείρησή του ένα ζευγάρι Βούλγαρων, η γυναίκα εργαζόταν στην καθαριότητα και ο σύζυγος έκανε γενικές εργασίες στο κτίριο. Φέτος, επικοινώνησε μαζί τους για να μάθει πότε μπορούν να έρθουν και να ξεκινήσουν δουλειά αλλά προς έκπληξή του, του ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μείνουν στην χώρα τους καθώς στην Ελλάδα πλέον δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να αποταμιεύσουν τα χρήματα προηγούμενων ετών.

Οι αιτίες που δεν έρχονται πλέον στην Ελλάδα για δουλειά 

Η μείωση του αφορολόγητου, οι αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στην βενζίνη και σε άλλα προϊόντα είναι η αιτία που αρκετοί γείτονες δεν θα έρθουν φέτος για δουλειά στην Ελλάδα.

«Οι μισθοί εδώ με το κόστος ζωής είναι δυσανάλογα πλέον, ενώ εκεί έχουν αυξηθεί οι μισθοί και παραμένει πολύ χαμηλό το κόστος διαβίωσης. Αυτό κάνει κι ευκολότερη την παραμονή τους εκεί. Εδώ ένας Βούλγαρος παίρνει ένα μεροκάματο από 30 έως 40 ευρώ συν την ασφάλιση του. Του κολλάμε και ένσημα, άρα είναι ένας φορολογούμενος πολίτης. Απλά όταν το αφορολόγητο ήταν υψηλό, δεν πλήρωναν τίποτα. Δούλευαν 4-5 μήνες, έβγαζαν 6-7.000 ευρώ, έφευγαν πάνω, έπαιρναν και το επίδομα ανεργίας και ήταν μια χαρά. Δήλωναν κι ένα εικονικό σπίτι ότι έμεναν εδώ τον χειμώνα κι ερχόταν μια φορά τον μήνα, πέντε – πέντε μαζί, έπαιρναν το ταμείο από τον ΟΑΕΔ κι επέστρεφαν πίσω και περνούσαν μια χαρά τον χειμώνα τους. Εκτός από το φορολογικό πρόβλημα, το κυριότερο είναι πως ένας που δουλεύει εδώ και κάνει 20 μεροκάματα δεν τα βγάζει πέρα γιατί το κόστος παραμένει υψηλό και οι μισθοί έχουν πέσει. Βενζίνες, τσιγάρα, φαγητό, έχουν αυξηθεί όλα. Στην επιχείρησή μου δούλευε ένα ζευγάρι, η γυναίκα καθάριζε και ο άνδρας έκανε διαφορές εργασίες. Αλλά, γνωρίζω και άλλη περίπτωση μιας Βουλγάρας που δούλευε στην κουζίνα εστιατορίου επί χρόνια και φέτος δεν θα έρθει», λέει στο «ΘΕΜΑ».

Οι οικονομικές συνθήκες πλήττουν τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων 

Ο κ. Σάββας βρίσκεται σε αναζήτηση υπάλληλων και υποστηρίζει πως με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες στη χώρα δυστυχώς καμία τουριστική επιχείρηση δεν θα είναι βιώσιμη. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «ένας επιχειρηματίας που έχει μια επένδυση των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε πεντάστερο ξενοδοχείο, που τα γράφει όλα και πληρώνει τους πάντες, υπαλλήλους, ασφάλεια ακόμα και το τελευταίο εσπρεσσάκι, του μένουν 16.000 ευρώ στους πέντε μήνες της σεζόν. Αν δεν κλέβει το κράτος του μένουν αυτά τα χρήματα, με στοιχεία δημοσιευμένα από μεγάλη μονάδα στη Θάσο. Γιατί λοιπόν να βάλει κάποιος 10 εκατομμύρια;»

«Δεν υπάρχουν αδήλωτοι εργαζόμενοι» 

Ο επιχειρηματίας δίνει την απάντησή του και σε όσους ορθώς μπορεί να σκεφτούν ότι πολλοί από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους δουλεύουν αδήλωτοι και παίρνουν τα χρήματα στο χέρι, «μαύρα». Όπως λέει, «Ποιος θα δουλέψει αδήλωτος; Όλοι κανονικά με τα ένσημά τους. Δεν συμφέρει κανέναν επαγγελματία του τουρισμού και δεν μπορεί πλέον να απασχολεί αδήλωτους εργαζόμενους. Το πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ για τον καθένα και γίνονται συνέχεια έλεγχοι από την Επιθεώρηση εργασίας».

Οι Βούλγαροι προτιμούν να δουλέψουν στη χώρα τους

Μια άλλη παρόμοια περίπτωση είναι ενός Βούλγαρου επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Θάσο, όπου έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια στη κοσμοπολίτικη Βάρνα όπου χιλιάδες Ευρωπαίοι τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Οι Βούλγαροι εργαζόμενοι στα δωμάτια του νησιού δεν θα έρθουν για εργασία στην Ελλάδα καθώς προτιμούν να μείνουν και να δουλέψουν στη χώρα τους. «Οι μισθοί που δίνει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας φτάνουν τα 800 ευρώ στο εστιατόριο την καλοκαιρινή περίοδο. Εκεί ζούνε χωρίς χαράτσια, με άλλα δεδομένα σε βενζίνη, ενοίκια και λογαριασμούς και φυσικά δίπλα στο σπίτι τους. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με συνολικά 1.200 ευρώ το μήνα ζει πολύ άνετα αν όχι πλουσιοπάροχα», λένε οι συνεργάτες του Βούλγαρου ιδιοκτήτη.

Οι μισθοί Βουλγαρίας αυξάνονται – 3.000 Βούλγαροι αγόρασαν ακίνητα στην Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία αναφέρονται σε 22 από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν «εθνικούς κατώτατους μισθούς» δείχνουν ότι σε σύγκριση με το 2008, οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη εκτός από την Ελλάδα ενώ μεταξύ 2008 και 2017 οι ελάχιστοι μισθοί διπλασιάστηκαν στη Βουλγαρία (+109%).

Το 2017 ήταν ένα καλό έτος για τη βουλγαρική οικονομία, η οποία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 4%. Το επίτευγμα φαίνεται καλό στο φόντο των χρονών μετά την κρίση του 2008, γιατί ακόμα και οι απλοί Βούλγαροι το αισθάνθηκαν – οι μισθοί αυξάνονται σταθερά κατά 10% ετησίως. Στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας έφτασαν σχεδόν το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι Βούλγαροι άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα και αυτοκίνητα – πωλήσεις ρεκόρ σημειώθηκαν και στα αυτοκίνητα και η αύξηση θεωρείται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Υπολογίζεται πως 3.000 Βούλγαροι αγόρασαν ακίνητα στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας την περίοδο από το 2012- 2015 όπου οι τιμές των ακινήτων βρίσκονταν στο κατώτατο σημείο. Οι Βούλγαροι «επενδυτές» αγοράζουν μεγαλύτερα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες και προτιμούν την Χαλκιδική, την Καβάλα, τα Βρασνά και τον Στρυμονικό κόλπο.

By