Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Με το βλέμμα στην ετυμηγορία της Standard and Poor’s το ΥΠΟΙΚ

Από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Παρασκευής, δηλαδή σε λίγες ώρες από τώρα, το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι θα έχει στα χέρια του μια ακόμη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αυτή τη φορά από τον οίκο Standard and Poor’s.

Μία βαθμίδα αναβάθμισης, σημαίνει ότι θα υπολείπονται ακόμη τρεις προκειμένου να πιάσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα αλλά θα είναι μια ακόμη «καλή είδηση» την οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί οργανώνοντας μια ακόμη έξοδο στις αγορές.

Στις αρχές Μαίου, προγραμματίζεται συνέχεια των εκθέσεων, καθώς τη σκυτάλη θα πάρει στις 03/05 η DBRS η οποία έχει να ασχοληθεί με την ελληνική οικονομία από τον περασμένο Νοέμβριο (όταν και βαθμολόγησε την οικονομία με B(High), αντίστοιχη βαθμολογία με αυτή του οίκου S&P.

Προ ημέρων, υπήρξε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα από τον ιαπωνικό οίκο R&I o οποίος βαθμολόγησε τα ελληνικά ομόλογα με Β+ όσο τα βαθμολογεί και ο οίκος S&P. Οι αναβαθμίσεις, αναμένεται ότι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος. Αν αυτή συνοδευτεί και από περαιτέρω αποκλιμάκωση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε μια ακόμη έκδοση ελληνικού τίτλου μέσα στον Μάιο και πριν από τις ευρωεκλογές προκειμένου να ολοκληρωθεί και ο ετήσιος προγραμματισμός δανεισμού. Ήδη, η Ελλάδα έχει αντλήσει 5 δις. ευρώ με δύο εκδόσεις των 2,5 δις. ευρώ (εκ των οποίων η μία αφορούσε σε δεκαετές δάνειο).

Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην έκδοση ενός 5ετούς προκειμένου και το επιτόκιο δανεισμού να πέσει κάτω από το 3%. Και χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ήταν στο επίπεδο του 3,32% μια «ανάσα» από το ιστορικό χαμηλό. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα στον Μάιο του 2019, θα καταγραφεί το νέο ιστορικό χαμηλό.

Θέματα που συνδέονται με το ελληνικό χρέος και τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στον Μάιο είναι και η μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ (σ.σ δεδομένου ότι έχει ήδη κατατεθεί το αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την καταβολή των χρημάτων με την διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο) αλλά και η εκταμίευση του ποσού του ενός δις. ευρώ από τον ESM μετά και τη σχετική έγκριση από το Eurogroup.

Επίσης, μέσα στον Μάιο είναι πιθανό να προχωρήσει και η έγκριση από τη διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων μέσω του Asset Protection Scheme. Με αυτή την κίνηση πρακτικά θα κλείσει ένα μεγάλος κύκλος παρεμβάσεων με στόχο την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων.

By