Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Με το «βλέμμα» στραμμένο στις Βρυξέλλες

Σήμερα η τελευταία τακτική συνεδρίαση του Eurogroup

eurogroup

Στις Βρυξέλλες στρέφεται, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς το πρωί της Δευτέρας (περίπου 11:00 ώρα Ελλάδος) αρχίζει η τελευταία τακτική συνεδρίαση του Eurogroup για το 2014, με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κύριο αντικείμενο στην ατζέντα θα είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και τρόικα για το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, κάτι που επιβεβαίωσε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο κ. Χαρδούβελης διευκρίνισε πάντως πως η όποια επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος θα έχει μικρή διάρκεια, με στόχο να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα που έχει η πιστωτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που φαντάζει ως η επικρατέστερη λύση για προληπτική στήριξη της χώρας μας στη μετά μνημόνιο εποχή.

Σύμφωνα ωστόσο με το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν ενδεχόμενο 6μηνης παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, ενώ παράλληλα επί τάπητος μπορεί να βρεθούν και εναλλακτικά σχέδια 3μηνης ή και 12μηνης επέκτασης.

Ο επικεφαλής του Euro-working Group Τόμας Βίζερ επιβεβαίωσε πρόσφατα πως η Ευρώπη εξετάζει το σενάριο εξάμηνης παράτασης, προσθέτοντας όμως πως μελετάται και το ενδεχόμενο παράτασης ενός μηνός, ως τις 31 Δεκεμβρίου, κάτι που είναι πολύ πιο κοντά στις προτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που είναι και προϋπόθεση για να αρχίσει η «επόμενη μέρα», ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό πως οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και τριμερούς έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν έχουν γεφυρωθεί πλήρως.

Στη δική του ομιλία, ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε αισιόδοξος για αίσιο τέλος των διαβουλεύσεων με την τριμερή «σύντομα». Ερωτηθείς αργότερα από δημοσιογράφους για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ο ΥΠΟΙΚ απέφυγε να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση, λέγοντας: «ό,τι πηγαίνει, επανέρχεται, θα έρθει και η επιστροφή».

Σχετικά με τη μετά μνημόνιο εποχή, ο πρωθυπουργός από τη Βουλή εξήγησε πως η χώρα μας από το 2015 μπαίνει σε μια «μεταβατική περίοδο ενός έτους» κατά την οποία θα στηρίζεται από προληπτική γραμμή στήριξης. Διευκρίνισε πως η γραμμή δε συνιστά υποχρεωτικό δανεισμό αλλά θα έχει ρόλο να «θωρακίσει» την Ελλάδα στην επιστροφή της στις αγοράς, ακριβώς ώστε να μην χρειαστεί αναγκαστικό δανεισμό.

Προειδοποίησε όμως τον ΣΥΡΙΖΑ πως η γραμμή θα καλύπτει την Ελλάδα μόνο από «αναταράξεις» για τις οποίες δεν θα ευθύνεται η ίδια κι όχι από δικές της επιλογές που θα καταρρακώσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Ελλάδα επιδιώκει να μετατρέψει και το ξεχωριστό πρόγραμμα του ΔΝΤ, που κανονικά λήγει το Μάρτιο του 2016 σε προληπτική γραμμή, επισήμανε από την ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

By