Στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γυμναστηρίου Μπάσκετ Περιστερίου φιλοξενείται από σήμερα και για τέσσερις ημέρες το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αν και μια αίσθηση αυτοδιάλυσης του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς πλανάται έντονα στην εσωκομματική ατμόσφαιρα.
Στην σκιά της 2ης Διάσκεψης για τη Δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη του Ινστιτούτου Τσίπρα, η δημόσια συζήτηση για τον ευρύτερο χώρο έχει μετατοπιστεί τις τελευταίες ώρες στην «πολιτική πρωτοβουλία» που προανήγγειλε ο πρώην Πρωθυπουργός, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως ο Πάνος Ρήγας, να αναπολούν ήδη τις ημέρες της «πρώτη φορά Αριστεράς». Ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη «δημιουργική ασάφεια», χωρίς να τοποθετήσει χρονικά τα επόμενα βήματά του, εντούτοις η προοπτική ενός νέου φορέα συνιστά από τα πρώτα θέματα, στα οποία καλούνται να τοποθετηθούν είτε σε τηλεοπτικά πλατό, είτε σε κομματικές εκδηλώσεις τα περισσότερα στελέχη.
Χωρίς… Προοδευτική Συμμαχία
Την ίδια στιγμή, το συνεδριακό γεγονός βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμέτωπο με μια καταιγίδα παραιτήσεων στελεχών με μεγάλο κοινωνικό έρεισμα. Μετά τη Ζωή Καρκούλια, «πασοκογενές» στέλεχος με πολύ μεγάλη συμβολή στον τομέα του Οργανωτικού, τις παραιτήσεις από το κόμμα υπέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι: Γεωργία Σουλτάτη, Τάνια Καραγιάννη, Κώστας Μανιάτης και Νίκος Μαδεμλής.
Πρόκειται για στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με ρόλο στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα οποία αποτέλεσαν την κρίσιμη μάζα του πυρήνα της Προοδευτικής Συμμαχίας, το 2019. Εντούτοις, όπως τονίζουν στην επιστολή τους, «σήμερα πια, είμαστε βέβαιοι/ες ότι η πρόσκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις, μετά την ήττα των εθνικών εκλογών του 2019, υπήρξε ένα ευκαιριακό κατασκεύασμα και όχι αποτέλεσμα ώριμης και ειλικρινούς, πολιτικής και προγραμματικής συνθήκης, μακράς πνοής», για να καταλήξουν, μεταξύ άλλων, πως «δεν αποχωρούμε από τις ιδέες μας, ούτε από τους συλλογικούς αγώνες. Αντιθέτως, θέτουμε νέες βάσεις για να τις υπερασπιστούμε».
Ντόμινο παραιτήσεων
Πάντως, το μπαράζ παραιτήσεων στελεχών ακόμη και ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη του 5ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει αποκλιμακωθεί, καθώς αποχωρήσεις στελεχών ενδέχεται να πραγματοποιηθούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ενώ για «μεγάλη έξοδο» μιλούν χαμηλόφωνα, αλλά μαζικά σειρά από στελέχη, με την ολοκλήρωση των εργασιών του. Ανάμεσα σε αυτούς που βαίνουν προς αποχώρηση είναι στελέχη της ομάδας των «87», ενώ φημολογείται έντονα ότι ενδέχεται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και ο Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Καραμέρος. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν αρκετά στελέχη να απέχουν από τη διαδικασία των ψηφοφοριών, ενώ ζητούμενο για την Κουμουνδούρου παραμένει και ο αριθμός των συνέδρων που θα προσέλθουν, όταν για την εκλογή τους ψήφισαν περίπου 7.000 μέλη σε όλη τη χώρα.
Σε αυτό το κλίμα, το 5ο Συνέδριο αναδεικνύεται σε… πεδίο μέτρησης της επιρροής των «προεδρικών» υπό τον Σωκράτη Φάμελλο και της ομάδας των Παύλου Πολάκη και Νίκο Παππά, η οποία έχει καταθέσει αυτοτελή πολιτική πλατφόρμα με 55 υπογραφές, πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης την επομένη του φιάσκου της Προανακριτικής Επιτροπής.
Ηγετική εμφάνιση Πολάκη
Για το λόγο αυτό, οι καλά γνωρίζοντες τους συσχετισμούς και τις εσωκομματικές ισορροπίες προεξοφλούν ηγετική εμφάνιση από πλευράς του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έσπευσε χθες να επιτεθεί δημόσια στον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με το επιχείρημα της άμεσης σύνταξης προγράμματος για την διεκδίκηση της εξουσίας απέναντι στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Τον λαό τον καίει να φύγει ο Μητσοτάκης ΤΩΡΑ ή στις επόμενες εκλογές. Το ίδιο και μένα προφανώς! Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ΟΡΑΤΗ αριστερή προοδευτική εναλλακτική λύση άμεσα! Όχι σε ορίζοντα πενταετίας…» ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Πολάκης, ενώ με την μορφή υστερόγραφου αναφέρεται στη φωτογραφία «με έναν που απελευθέρωσε την ΠΑΤΡΙΔΑ!!», εννοώντας τον Άρη Βελουχιώτη και διευκρινίζοντας ότι είναι παλαιότερη από το υπουργείο, τότε που «μαζί με λίγους αποφασισμένους, πραγματικές και σκληρές μάχες με τη διαπλοκή του ΠΛΟΥΤΟΥ και την ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ του χώρου της υγείας», όπως παρατήρησε.
Η σαφής αιχμή του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας προς τον πρώην Πρωθυπουργό την επομένη της 2ης Διάσκεψης του Ινστιτούτου του επιβεβαίωσε, κατά ορισμένους, τη διάθεση του Παύλου Πολάκη να μονοπωλήσει επικοινωνιακά το Συνέδριο, καθώς η προοπτική ενός μετώπου αντιπαράθεσής του με τα στελέχη που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα, συσπειρώνει στο πρόσωπό του έναν πανελλαδικής κλίμακας μηχανισμό.
Την ίδια στιγμή, η καταμέτρηση της εσωκομματικής ισχύος ανάμεσα στους «Φαμελλίστας» στελέχη δηλαδή που πρόσκεινται στον σημερινό Πρόεδρο του κόμματος και τους «Πολακίστας», εκείνα δηλαδή που βρίσκονται στην πλευρά Πολάκη – Παππά αποτελεί το μείζον ζητούμενο για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ακόμη και αν αυτή περιγράφεται από θολή έως αβέβαιη από μεγάλη μερίδα στελεχών.
Με ισχυρότατη μια «αίσθηση τέλους», όπως την περιγράφουν αρκετά στελέχη, ουδείς στοιχηματίζει υπέρ της ενότητας και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά την Κυριακή, ιδίως όταν η εσάνς του «νέου φορέα» διαχέεται στην ατμόσφαιρα και παρά την σημερινή, συνεπή παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην τελετή εκκίνησης του 5ου Συνεδρίου. Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να ακούσει τον σημερινό Πρόεδρο του κόμματος στην εναρκτήρια ομιλία του και να αποχωρήσει στην συνέχεια, χωρίς να παρακολουθήσει τις υπόλοιπες εργασίες του Συνεδρίου, κρατώντας δηλαδή διακριτικές αποστάσεις από τον νέο κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα του, αν όχι από το οριστικό τέλος του.