Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

Μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς των παράνομων χωματερών

«Αγώνας δρόμου» του ΥΠΕΚΑ να μειώσει το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα

xomateres

Μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς απορριμάτων από τις παράνομες χωματερές σε νόμιμες, οργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου  να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες παράνομες χωματερές, εν όψει της επιβολής των τσουχτερών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μεταφορά θα γίνει τόσο σε επίπεδο ηπειρωτικής χώρας όσο και από τα νησιά προς τους πλησιέστερους νόμιμα λειτουργούντες ΧΥΤΑ. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να βρεθεί λύση για το κόστος μεταφοράς των αποβλήτων, καθώς και με τους δήμους υποδοχής ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και η αγωνία στο ΥΠΕΚΑ είναι αυτονόητη. Η ηγεσία του υπουργείου πιστεύει πως τελικά η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη απ ότι υπολογιζόταν καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλείσει 18 παράνομες χωματερές, ενώ θα γίνουν προσπάθειες να κλείσουν άλλες τόσες εντός του Δεκεμβρίου.

Πιστεύεται πως το ημερήσιο πρόστιμο μπορεί πλέον να μειωθεί αισθητά και να φθάσει ακόμα και τα 10.000 ευρώ ημερησίως -από τα 54.450 που είναι μέχρι τώρα-, ενώ στόχος είναι όλες οι παράνομες χωματερές που είναι ακόμα σε λειτουργία να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2015.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By