Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Μεγάλο το ποσοστό αποχής στις εκλογές – Ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν

Στο 19,24% ανέρχεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών μέχρι το μεσημέρι, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2012, όταν την ίδια ώρα η συμμετοχή ήταν στο 21,06%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ψήφισε χωρίς να κάνει δηλώσεις ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ψήφισε σήμερα το μεσημέρι στο θέρετρο του Τουκέ -περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ- για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ακολουθούμενος από πλήθος υποστηρικτών του αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Χαμογελαστός, ο Μακρόν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ, ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αφού χαιρέτισε πολλούς ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, αντάλλαξε φιλιά με ορισμένους και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, ο Γάλλος πρόεδρος διέσχισε με αυτοκίνητο τα μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο.

Το προεδρικό ζεύγος διαθέτει μια εξοχική κατοικία στο Τουκέ. Ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης, Ντανιέλ Φασκέλ, που είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μακρόν συναντήθηκε μαζί του στο δημαρχείο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Μαρίν Λεπέν: «Οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, είναι σημαντικό»

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, που είναι υποψήφια στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε γύρω στις 11.00 το πρωί, τοπική ώρα, στο Ενέν-Μπομόν.

Η Λεπέν, φορώντας γαλάζιο πουκάμισο και μπλε παντελόνι, έριξε την ψήφο της στην κάλπη υπό τα φλας περίπου 20 φωτορεπόρτερ ενώ συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης που προέρχεται από το κόμμα της.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την εμφανώς μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα, η Λεπέν παραδέχτηκε ότι «υπάρχει κάποια κόπωση, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, τις προκριματικές και τις προεδρικές». Όμως, συμπλήρωσε, «οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, είναι σημαντικό».

Το 2012 η Λεπέν ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών έλαβε ποσοστό 41% στην περιφέρεια αυτή και στον δεύτερο 58%, μάλιστα στο Ενέν-Μπομόν το ποσοστό της ήταν ακόμη υψηλότερο, αφού άγγιξε το 61%.

Στοίχημα για τον Μακρόν οι βουλευτικές εκλογές – Επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία

Οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Οι βουλευτικές εκλογές, λίγες εβδομάδες μετά από τις προεδρικές αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν που επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει χωρίς εμπόδια.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό. Ένας υποψήφιος κερδίζει από τον πρώτο γύρο εάν λάβει τουλάχιστον το 50% των ψήφων στην περιφέρειά του, με συμμετοχή τουλάχιστον 25%. Αν δεν ικανοποιούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις η έδρα της περιφέρειας θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, όπου θα μπορούν να λάβουν μέρος μόνο όσοι υποψήφιοι έλαβαν από 12,5% και άνω στον πρώτο γύρο.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να κατέβουν τρεις ή τέσσερις υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο, όπου κερδίζει όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους ενώ στη σπανιότατη περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται ο γηραιότερος υποψήφιος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος θα δοθούν  από τις μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων  λίγη ώρα μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, την ίδια περίπου ώρα που θα αρχίζει η ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο Μακρόν δεν θα δυσκολευτεί να κερδίσει την αυτοδυναμία. «Θέλουμε μεγάλη πλειοψηφία για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε τη Γαλλία τα πέντε επόμενα χρόνια», δήλωσε ο υφυπουργός νέων τεχνολογιών, Μουνίρ Ματζουμπί κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκδήλωσης στο βόρειο Παρίσι, όπου είναι υποψήφιος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του Μακρόν, En Marche και τους κεντροδεξιούς συμμάχους του από το κόμμα του Μπαϊρού, Modem, τουλάχιστον το 30% των ψήφων. Το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το 20%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο δεν λαμβάνει πάνω από 17% σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες. Αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να μετατραπεί σε συντριπτική νίκη για το στρατόπεδο Μακρόν στο δεύτερο γύρο.

Οι απώλειες για τους Σοσιαλιστές, αναμένεται να είναι μεγάλες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. «Δεν πρέπει να έχουμε ένα μονοπωλιακό κόμμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να είναι αρκετά μεγάλη η αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, η ίδια επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα τα προηγούμενα πέντε χρόνια βρίσκεται σε κίνδυνο με τις προβλέψεις να του δίνουν περίπου 15 με 30 έδρες από τις 284 που είχαν μέχρι σήμερα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η ενότητα των Ρεπουμπλικάνων, που αν και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν τη δεύτερη θέση, είναι διχασμένοι σε σχέση με το αν πρέπει να στηρίξουν τον Μακρόν ή όχι.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν, που έλαβε χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που αναμενόταν στις προεδρικές εκλογές, είναι πιθανό να μην φτάσει τον στόχο σχηματισμού κοινοβουλευτικής ομάδας, κάτι που προϋποθέτει συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, ωστόσο, αναμένεται να πάει πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στις οποίες είχαν εκλεγεί δύο βουλευτές του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By