Η στρατηγική για να αποτραπεί κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο η επιλογή της «χαλαρής ψήφου» – Σε ποιο δίλημμα θα εστιάσει η κυβερνητική παράταξη – Ποιες οι εκτιμήσεις της νέα ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη
Με τη «γραμμή» ότι «οι πρώτες κάλπες κρίνουν τις δεύτερες» κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποτρέψει τη «χαλαρή ψήφο» στις κάλπες της απλής αναλογικής.
Κυβερνητικά στελέχη, επαναλαμβάνοντας ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η εξάντληση της τετραετίας, επισημαίνουν ότι ένα ισχυρό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο θα λειτουργήσει ως αφετηρία εκκίνησης για την αυτοδυναμία της ΝΔ το βράδυ της δεύτερης Κυριακής. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να μπουν στο παιχνίδι των ημερομηνιών, επιμένουν ότι όποτε κι αν στηθούν κάλπες το κόμμα τους θα προσέλθει με την ίδια στρατηγική και προβλέπουν ότι οι πολίτες θα δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διακυβέρνηση της χώρας στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.
Βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού σχεδίου είναι αναμφισβήτητα η καταγραφή διακριτής διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, που σε όλα τα τελευταία γκάλοπ δεν καταφέρνει να κλείσει αισθητά την ψαλίδα των οκτώ μονάδων του 2019. Ωστόσο έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί μόνο εάν αποτραπεί κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο η επιλογή της «χαλαρής ψήφου»– μια εξέλιξη που μπορεί να ακυρωθεί από την έγκαιρη ανάδειξη καθαρών διλημμάτων για την επόμενη μέρα. Αυτό σημαίνει- όπως προσθέτουν- ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και το σύνολο των υποψηφίων βουλευτών θα αντιμετωπίσουν τον πρώτο γύρο ως το πεδίο για τη «μητέρα των μαχών», ζητώντας από τους πολίτες να μην… περιμένουν τη δεύτερη κάλπη για να διορθώσουν τη ψήφο τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βέβαια εξαρχής υπογραμμίσει ότι η βάση της απλής αναλογικής δεν εγγυάται την συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης και την εξασφάλιση κλίματος πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα. Όμως, όπως όλοι αντιλαμβάνονται στο Μαξίμου, οι επιδόσεις των κομμάτων (καταρχάς των τριών πρώτων) στον πρώτο γύρο θα διαμορφώσουν το «φόντο» των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με ή χωρίς επαναληπτικές κάλπες.
Σε κάθε περίπτωση, είτε οι εκλογές γίνουν στις αρχές του φθινοπώρου, είτε αργότερα, η κυβερνητική παράταξη θα εστιάσει στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», δίνοντας έμμεση απάντηση και στον ισχυρισμό του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας θα δουν ξανά την καρέκλα του πρωθυπουργού».
Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι έτσι κι αλλιώς αρχίζουν να φρενάρουν οι φιλόδοξες προβλέψεις της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στα γκάλοπ του τελευταίου διμήνου κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται το σενάριο που «έβλεπε» το ΠΑΣΟΚ να αποκτά δυναμική δεύτερου κόμματος. Η νέα ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη βέβαια εκτιμά ότι το βράδυ της πρώτης Κυριακής θα απουσιάζει από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου η διάθεση πανηγυρισμών. Τι εννοούν; Ότι οι συσχετισμοί που θα προκύψουν, θα κρίνουν ως φιλόδοξο το σχέδιο της κυβέρνησης για αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο και ως πλήρως αβάσιμη την αισιοδοξία Τσίπρα ότι θα αποφύγει ευρύτερες ανακατατάξεις στον πόλο των προοδευτικών δυνάμεων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσβλέπει- σύμφωνα με στελέχη του χώρου- στη μείωση της διαφοράς του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απωλέσει ο Αλέξης Τσίπρας τα σκήπτρα του αδιαμφισβήτητου ηγέτη της αντιπολίτευσης. Το καλύτερο σενάριο για το ΠΑΣΟΚ είναι η οροφή του ΣΥΡΙΖΑ να μην βρεθεί πάνω από το 25-26%– ποσοστό που άλλωστε καταγράφουν αρκετές δημοσκοπήσεις- και η Νέα Δημοκρατία να προσέλθει με σαφώς «ψαλιδισμένες» δυνάμεις στο δεύτερο γύρο.
Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στα σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών. Προτιμά να «γυρίζει» τη συζήτηση στο πεδίο των διερευνητικών εντολών και απευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η υπευθυνότητα και η βούληση των πολιτικών δυνάμεων να εξασφαλίσουν κλίμα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί από τις επιλογές στον πρώτο γύρο.
Στην παρούσα φάση, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάνουν προθέρμανση με συνεχείς περιοδείες στο λεκανοπέδιο και στις άλλες περιφέρειες, ανεβάζουν σταδιακά τους τόνους της αντιπαράθεσης και επί της ουσίας «καθαρογράφουν» τις προτεραιότητες της στρατηγικής τους στόχευσης για την στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης θα πατήσει το κουμπί για την προκήρυξη των εκλογών– ίσως, μετά την επίσημη έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας (το Σάββατο 20 Αυγούστου).