Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Μειωμένο ΦΠΑ θα φέρει η ΝΔ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η ΝΔ παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την ηλεκτρική κινητικότητα.

Με ένα φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο και γενναίες φοροαπαλλαγές η ΝΔ υπόσχεται να ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και να δώσει ώθηση στον ανάπτυξη της ηλεκτρικής κινητικότητας με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κεντρικός άξονας του σχεδίου, το οποίο επεξεργάστηκε επί μήνες ομάδα ειδικών και θα παρουσιάσει σύντομα με λεπτομέρειες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι:

-να δοθούν σημαντικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων

– να υπάρξει άμεση και ευρεία ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξής τους

– να διευρυνθεί η χρήση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

Βασική δέσμευση της ΝΔ σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση είναι η αθολική μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, προκειμένου να δοθεί αμέσως ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του κλάδου το οποίο, αν ικανοποιηθεί αναμένεται να «λύσει τα χέρια» των οδηγών αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 400 ηλεκτροκίνητα οχήµατα ενώ η χώρα μας συγκαταλέγεται στις έξι ευρωπαϊκές χώρες με τα λιγότερα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με τον αριθμό τους να φτάνει μόλις τα 38.

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τα μέτρα που ανακοινώνει η Ν.Δ. θεωρούνται κοινή πρακτική σε πολλές χώρες της Ε.Ε., αλλά δυστυχώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει δραματικά να τα υλοποιήσει λόγω της παροιμιώδους αδυναμίας της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2025 στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν 20 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μέχρι το 2040 θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια».

Μεταξύ των μέτρων που δεσμεύεται να λάβει η Ν.Δ. αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση είναι τα εξής:

– Καθολική μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, προκειμένου να δοθεί αμέσως ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου.

– Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλεων.

– Οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα έχουν σημαντική έκπτωση στα διόδια όλης της χώρας, ενώ εξυπακούεται ότι δεν θα πληρώνουν ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε φόρο πολυτελείας.

Για τις εταιρείες:

Τα εν λόγω κίνητρα εννοείται ότι θα ισχύσουν και για τις εταιρείες που διαθέτουν στόλους αυτοκινήτων, οι οποίες επιπλέον θα κινητροδοτηθούν με κατάργηση του φόρου χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων από τα στελέχη τους και διευκόλυνση της φορολογικής απόσβεσης, είτε για την αγορά, είτε για τη μηνιαία μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Για τα ταξί:

Ειδικότερα για τα ταξί η Ν.Δ. δεσμεύεται να επιδοτήσει με 3.500 ευρώ την αγορά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στο σχέδιό της προβλέπεται επίσης η άμεση εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών στα οργανωμένα σημεία επιβίβασης πολιτών, ενώ οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων ταξί θα έχουν προτεραιότητα στις σειρές αναμονής στις πιάτσες τους, (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ), όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Για το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.:

Δεσμευτικός στόχος της Ν.Δ. είναι μέχρι το 2025, το 30% του στόλου των αυτοκινήτων και των λεωφορείων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν αντικατασταθεί με ηλεκτροκίνητα.

Ισχυρά κίνητρα θα δοθούν και για τη διάδοση των φορτιστών που χρειάζονται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Θα υπάρξει έκπτωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που θα εγκαθιστούν φορτιστές για δημόσια χρήση στις εγκαταστάσεις τους (σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, εμπορικά κέντρα, supermarkets κλπ). Τέλος, θα υπάρξει πρόβλεψη να εγκατασταθούν σταθμοί επαναφόρτισης σε όλα τα εθνικά οδικά δίκτυα, ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και εκτός πόλεων.

By