Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Μενδώνη: Καμία βρετανική κυριότητα στα γλυπτά του Παρθενώνα


Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα.

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κυριότητα, ούτε την κατοχή των μαρμάρων του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι η πρόταση να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα για την οριστική επιστροφή τους.

Όπως συμπλήρωσε, δεν αλλάζει η ελληνική θέση για την κυριότητα των μαρμάρων. Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί την κλοπή των γλυπτών.

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού.

«Οι Επίτροποι (Trustees) του Μουσείου θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε τμήμα της συλλογής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την πρόταση που υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο» αναφέρει η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτον.

Η ίδια υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι «οποιοδήποτε δάνειο από τη συλλογή μας είναι θέμα των Επιτρόπων του Μουσείου, ενός αυτοδιοικούμενου οργάνου, και όχι της βρετανικής κυβέρνησης», καθιστώντας σαφές ότι το αίτημα πρέπει να υποβληθεί στο Μουσείο.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «προϋπόθεση για οποιονδήποτε δανεισμό είναι η αποδοχή ότι η ιδιοκτησία των αντικειμένων ανήκει στους Επιτρόπους και στο Μουσείο».

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα Observer, με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προτείνει στον Μπόρις Τζόνσον να έλθουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, για κάποιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση το 2021.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για αλλαγή στην εθνική στρατηγική για τα γλυπτά.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, και η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού που ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By