Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Μενδώνη: Προσβλητική η εικόνα του Βρετανικού Μουσείου-Να επιστρέψουν τα Γλυπτά

Προσβλητική έναντι των εκθεμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα, χαρακτηρίζει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την κατάσταση που επικρατεί στο Βρετανικό Μουσείο μετά από δημοσίευση φωτογραφιών από τους χώρους του κτιρίου.

«Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα», καταλήγει η κ. Μενδώνη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με καταγγελίες που δημοσίευσε το cretapost, επισκέπτες που περιηγήθηκαν στο μουσείο προ δύο ημερών και θέλησαν να θαυμάσουν από κοντά τα αγάλματα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αντίκρισαν μία αίθουσα με μούχλα αλλά και… αράχνες.

Η οροφή, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του cretapost, είναι διαβρωμένη με εμφανή τα σημάδια από το πέρασμα του νερού, ενώ και στην τοιχοποιία δίπλα στα εκθέματα παρατηρείται μούχλα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, υπήρχαν και ιστοί από αράχνες, που ο φωτογραφικός φακός των κινητών συσκευών τους δεν μπόρεσε να αποθανατίσει.

Απαρατήρητο δεν πέρασε το γεγονός ότι το φυλλάδιο στην είσοδο της αίθουσας με τα «γλυπτά του Παρθενώνα» ανέφερε ότι οι επισκέπτες στο Βρετανικό Μουσείο μπορούν να τα θαυμάσουν δωρεάν.

Την ίδια ώρα, το Βρετανικό Μουσείο απορρίπτει το Βρετανικό Μουσείο τις καταγγελίες Ελλήνων επισκεπτών.

Σε δήλωση προς το ΣΚΑΙ για τις καταγγελίες περί μούχλας και αραχνών, αλλά και για τη λήψη μέτρων μετά από την περσινή εισροή υδάτων από την οροφή, εκπρόσωπος του Μουσείου είπε: «Δεν υπάρχει απόδειξη περί ύπαρξης μούχλας στην Γκαλερί Duveen.

Το ζήτημα που αφορά την εισροή υδάτων αντιμετωπίστηκε όταν συνέβη το περιστατικό και δεν συνέβη πάνω από περιοχή με γλυπτά.

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα σημάδια στα πάνελ της οροφής είναι απωθητικά, αλλά δε συνιστούν απειλή για τα αντικείμενα.

Η συντήρηση της συλλογής είναι υπέρτατης σημασίας για το Βρετανικό Μουσείο και η ομάδα Συντήρησης και Κτιρίων επιθεωρεί συνεχώς όλους τους χώρους στους οποίους στεγάζεται η συλλογή.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τα γλυπτά στη συλλογή».

Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη αίθουσα που εκτίθενται τα περίφημα «γλυπτά του Παρθενώνα» το 2018, παρουσιάστηκε διαρροή νερού εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά από την οροφή δίπλα ακριβώς από τον κορμό της Ίριδος.

Το Βρετανικό Μουσείο είχε υποστηρίξει, με γραπτή του δήλωση, τότε ότι:

«Υπήρξε ένα μικρό περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατης πολύ βαριάς βροχόπτωσης, όταν μία μικρή ποσότητα νερού εισήλθε στη γκαλερί.

Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά και το θέμα έχει αντιμετωπιστεί».

Σύμφωνα με το Μουσείο, λαμβάνονται όλα τα μέτρα, καθώς «η συντήρηση της συλλογής είναι θεμελιώδους σπουδαιότητας για το Βρετανικό Μουσείο».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By