Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Μαίνεται για τέταρτη μέρα η φωτιά στα Δερβενοχώρια

Οι συνεχείς αναζοπυρώσεις είναι ο μεγάλος εχθρός της πυροσβεστικής

fwtia ileia4

Για τέταρτο 24ωρο δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες στα Δερβενοχώρια, με τις αναζωπυρώσεις να είναι ο νέος μεγάλος «εχθρός».

Ενώ οι τεράστιες δυνάμεις της πυροσβεστικής που όλο το βράδυ πολεμούσαν με τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς πίστευαν ότι είχαν καταφέρει να τα θέσουν υπό μερικό έλεγχο, λίγο μετά τις 04.30 μια αναζωπύρωση προκάλεσε έξω από το χωριό Πράσινο προκάλεσε νέα ανησυχία σε πυροσβέστες και κατοίκους του χωριού.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά μαίνεται σε δύο βασικά μέτωπα, τα οποία αποτελούνται από πολλές εστίες, μέσα σε χαράδρες κυρίως.

Το ένα μέτωπο, όπου έχει πέσει και το μεγάλο βάρος των δυνάμεων πυρόσβεσης, είναι ανάμεσα στα χωριά Πράσινο και Πάνακτο, ενώ το άλλο είναι ανατολικά, κοντά στα νταμάρια του Φράγκου, προς την ΤΙΤΑΝ.

Από την Πυροσβεστική πάντως διευκρινίζουν ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «καναντέρ» και τέσσερα τύπου «πετζετέλ», καθώς και πέντε ελικόπτερα.

Οι επίγειες δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί, αποτελούνται από 136 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 179 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 100 στρατιώτες, 23 οχήματα των δήμων, 10 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 17 σκαπτικά μηχανήματα, που ανοίγουν δρόμους στα δύσβατα σημεία και κατασκευάζουν αντιπυρικές ζώνες.

Ο απολογισμός πάντως είναι απογοητευτικός καθώς σε 72 ώρες από τις φλόγες υπολογίζεται ότι έγιναν στάχτη τουλάχιστον 5.000 στρέμματα δάσους.

Οι άνεμοι το μεγάλο πρόβλημα

Τα πρώτα σημάδια ότι οι αναζωπυρώσεις θα αποτελέσουν το νέο μεγάλο πρόβλημα είχαν φανεί από το απόγευμα της Δευτέρας όταν λίγο μετά τις 20:00 οι φλόγες έφτασαν μια ανάσα από τα σπίτια στο χωριό Πράσινο ενώ ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκάλεσε το γεγονός ότι η φωτιά βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Πάνακτο καθώς και από τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της δημοσιογράφου Κύρας Αδάμ η οποία κατοικεί στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Αδάμ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, «η περιοχή έχει θυσιαστεί και στο παρελθόν».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By