Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: Η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Η Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα»

merkel giounker

Μια ημέρα πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο έκτακτο Eurogroup η Άνγκελα Μέρκελ, από την Οττάβα, έθεσε το πλαίσιο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τη συνάντησή της με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, το πρωί (ώρα Γερμανίας), η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας.

«Συγκεκριμένες προτάσεις»

«Η συνεργασία μας στην ΕΕ βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι αυτή η αρχή θα συνεχίσει να υφίσταται. Τάχθηκε και πάλι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η γερμανική πολιτική προσανατολίζεται προς τα εκεί. «Κι αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, και η πλειοψηφία των Ελλήνων το επιθυμεί», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την αυριανή διαπραγμάτευση και το μεθαυριανό συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, η Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα». Λίγες ώρες πριν το πρώτο crash test στο Eurogroup έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα, το ευρώ, την ευρωζώνη, γενικότερα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με τους αναλυτές να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη κι αυτό του να μην βρεθεί κοινός τόπος. Ενδεικτική η θέση του Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος, Χανς Μπέκλερ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Σε πνεύμα συμβιβασμού

Ο Χορν προαναγγέλλει στην ουσία το τέλος της ευρωζώνης σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι παραμείνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους έναντι της Ελλάδας. «Εάν εμμείνει στη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τότε η ευρωζώνη υπό την νυν μορφή της έχει τελειώσει και οι πιθανότητες να οδηγηθεί σε χρεοκοπία η Ελλάδα ανέρχονται στο 100%». Ο Γερμανός οικονομολόγος κάνει έκκληση και προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν αύριο πνεύμα συμβιβασμού. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα έχει όλα. Και να ξοδεύει περισσότερα και παράλληλα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της σε βάρος των ευρωπαίων φορολογουμένων. Αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να παραδεχθούν ότι η μέχρι τώρα στρατηγική τους έχει αποτύχει και ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας οδήγησε στη φτώχεια τις χώρες σε κρίση και όχι στην ανάπτυξη».

Στον αντίποδα αυτής της θέσης, βρίσκεται η άποψη του Λαρς Φελντ, ενός εκ των σοφών της γερμανικής οικονομίας, ο οποίος, μιλώντας επίσης στη Handelsblatt, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη σκληρή της στάση. «Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης δεν είναι ο συμβιβασμός, αλλά απλά η τήρηση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είτε θα συνεχίσει τη μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης ή θα πρέπει να αναζητήσει δικούς της χρηματοδοτικούς πόρους».

 

By