Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: Η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τη Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο ανέφερε ότι στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους, δεν είναι νόμιμο

MERKEL Y LAGARDE HOMENAJEAN A SCHÄUBLE EN SU 70 CUMPLEAÑOS COMO INTEGR

Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Βερολίνο μετά από συνάντηση με επικεφαλής οικονομικών οργανισμών συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε.

Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις, τόνισε η καγκελάριος. Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί, προσέθεσε.

Σχολιάζοντας το θέμα του χρέους κράτησε την γνωστή γερμανική στάση. Στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους, δεν είναι νόμιμο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία, είπε.

«Είμαστε σε καλό μονοπάτι αλλά όχι εκεί που θέλουμε» τόνισε.

Με αυτή την ατάκα πήρε το νήμα η Κρ. Λαγκάρντ. Όπως είπε (απαντώντας σε ερώτηση που σημείωνε τη θέση του Γ. Σταθάκη ότι πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους για να έρθουν επενδύσεις και ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ίσως να είναι μικρότερα) «οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα».

Δουλεύουμε μαζί, είχαμε καλή συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και βοήθεια στο χρέος, σημείωσε.

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει αλλά η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και αδύναμη και τα ρίσκα αυξάνονται, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

«Τα καλά νέα είναι πως έχουμε ανάπτυξη, υπάρχει ανάκαμψη, τα καλά νέα είναι πως δεν έχουμε κρίση. Αλλά τα κακά νέα είναι πως η ανάπτυξη είναι εύθραυστη, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και τα ρίσκα στον ορίζοντα αυξάνονται» ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μετά από συνάντηση των επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών στο Βερολίνο.

Η ίδια επισήμανε πως τα ρίσκα είναι η Κίνα, οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

«Λάβρος» ήταν ο Άνχελ Γκούρια αναφορικά με την στάση του Παναμά τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες για πάταξη της φοροδιαφυγής, στη σκιά και των αποκαλύψεων των Panama Papers.

Συνολικά 130 χώρες έχουν συμφωνήσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και ο Παναμάς έκανε πέντε χρόνια για να δώσει στοιχεία για τη νομοθεσία του, κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. «Δεν δέχονται να υπογράψουν την συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», προσέθεσε. «Κάθε φορά που ζητάμε κάτι από τη χώρα παίρνουμε οργισμένες επιστολές από τους δικηγόρους τους» επισήμανε.

Όπως είπε είναι χρυσή ευκαιρία να ακολουθήσει ο Παναμάς τα βήματα που ακολουθεί ο υπόλοιπος κόσμος.

By