Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Μέρκελ: Θα μιλήσουμε για το προσφυγικό – Τσίπρας: Οι σχέσεις μας διακρίνονται από την ευθύτητά τους

Μιλήσαμε ήδη από χθες για τα διάφορα γεγονότα που μας συνδέουν και απαιτούν να εργαστούμε από κοινού, τόνισε η Α. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αλ. Τσίπρα.

Έχουμε στενές και καλές σχέσεις και χαιρόμαστε που οι δυο ΥΠΕΞ έχουν συμφωνήσει το σχέδιο δράσης με κινήσεις σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ αυτών η έρευνα και ανάπτυξη και η τοπική αυτοδιοίκηση, ανέφερε η Καγκελάριος.

Θα μιλήσουμε για το προσφυγικό, όπου έχουμε κοινούς στόχους και η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα.

Πριν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έφτασαν τεράστιοι όγκοι προσφύγων. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μόνη της να σηκώνει το βάρος. Στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας τα πράγματα δεν εξελίσσονται όσο γρήγορα θα θέλαμε, τόνισε η καγκελάριος.

Αναφορικά με το κυπριακό σημείωσε ότι θα γίνει συζήτηση.

Για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης υπογράμμισε πως δεν είναι εδώ ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις. Διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και το Eurogroup, ανέφερε. Θα μιλήσουμε για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες αλλά είναι ενδιαφέρουσες, τόνισε.

Τσίπρας: Οι σχέσεις μας διακρίνονται από την ευθύτητά τους

Στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις. Πράγματι οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες. Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητά τους.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προβλέψεις είναι εξαιρετικές για τον επόμενο χρόνο σε ότι αφορά την ανάπτυξη.

Οραμά μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι να μην αφορά αυτή η ανάπτυξη στατιστικές. Πρέπει να ανακουφίσει τους πολίτες που έκαναν μεγάλες θυσίες στο όνομα και της Ευρώπης.

«Το σχέδιο προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις ώστε να μην ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα και να σταλθεί σήμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα», τόνισε. Να φανεί ότι η Ελλάδα έγινε από μέρος της κρίσης, μέρος της λύσης και στην οικονομία και την γεωπολιτική.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για σημαντικές προκλήσεις σε ασφάλεια, οικονομία και μετανάστευση.
Είναι περίοδος που απαιτεί ένα όραμα για το μέλλον αλλά παράλληλα διαρκή προσπάθεια και αλληλοεκτίμηση, σημείωσε.

Χρειάζεται προσπάθεια για να γίνουν βήματα που θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην παροχή.

Πρέπει να απεμπλακούμε από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε. Κοινή μας σταθερά είναι η δημοκρατία και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Είναι κοινή απειλή η ραγδαία άνοδο του ρατσισμού στην Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)