Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Μέρκελ – Ζάεφ υπέρ της επίλυσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Μήνυμα ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ βρίσκονται πιο κοντά από κάθε άλλη στιγμή την τελευταία δεκαετία στην επίλυση της πολυετούς διαφωνίας για το θέμα του ονόματος, έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετά την συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόρα Ζάεφ.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη και ανακουφισμένη, που διαπιστώνω ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες», δήλωσε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζάεφ και πρόσθεσε: «Τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν βρεθήκαμε ποτέ τόσο κοντά στη λύση, όσο σήμερα και θα ήταν θαυμάσιο εάν οι εναπομείνασες διαφωνίες μπορέσουν να γεφυρωθούν».

Ταυτόχρονα, η Καγκελάριος Μέρκελ τονίζει ότι υποστηρίζει και προσπαθήσει να συμβάλει από την δική της πλευρά, ώστε να επιτευχθεί συνολική συμφωνία, ενώ σημειώνει ότι η δημοσιότητα δεν βοηθά πάντοτε: «Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα. Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση. Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή. Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει -οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί «η τρύπα της βέλόνας», και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση.

Ζάεφ: «Θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ»
Τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλαβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Η “Μακεδονία” (sic) αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο Ζάεφ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By