Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Merrill Lynch: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος»

«Ακόμα και εάν υπαρξει σήμερα συμφωνία, οι κίνδυνοι παραμένουν» εκτιμά η τράπεζα.

merrill lynch

Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος, αναφέρει σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία η BofA Merrill Lynch. Μετά από δύο συνεδριάσεις του Eurogroup που δεν οδήγησαν σε συμφωνία, η επόμενη εβδομάδα προσφέρει την τελευταία ευκαιρία πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά το Eurogroup θα ζητήσει για αναθεωρήσεις ώστε να περιλαμβάνονται πιο συγκεκριμένα πράγματα στις μεταρρυθμίσεις. Η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο, μας υποδηλώνει ότι είναι αναγκαία μια συμφωνία για να αποφευχθούν τα δυσοίωνα σενάρια. Επίσης διευκρινίζει ότι βασικό της σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Εάν υποτεθεί ότι θα βρεθεί συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολες. Η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους προηγούμενους μήνες, ενώ πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο επίσημο πρόγραμμα. Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει δύσκολους συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές.

Μια καλή ισορροπία απαιτεί μια ισχυρή δέσμευση των μεταρρυθμίσεων, αλλά η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό. «Η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στην γνώση του ΔΝΤ για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, να κάνει χρήση της εξειδίκευσης του ΟΟΣΑ στις μεταρρυθμίσεις των προϊοντικών αγορών, και να ζητήσει από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα τεχνική βοήθεια στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, βασισμένες στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Ένας λογικός συμβιβασμός, εκτιμά η Merrill Lynch, θα ήταν οι δύο πλευρές να συναντηθούν στη μέση για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Υποστηρίζουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να εκφράζονται σε διαρθρωτικούς όρους. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα ίσως να μην χρειαστεί να εφαρμόσει πολύ περισσότερα μέτρα λιτότητας στο προσεχές μέλλον, καθιστώντας μια συμφωνία πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι η μικροπολιτική, έχει κόστος για την οικονομία. Συγκεκριμένα, η BofA Merrill Lynch υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ από το 1,8% το 2015 και 2,5% το 2016, στο 0,6% και 1,6% αντίστοιχα (χαμηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων για 1,8% και 2,5%). Η υποβάθμιση έρχεται ύστερα από την αρνητική έκπληξη στο δ΄ τρίμηνο και λόγω της παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας που περιμένει.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη υποδηλώνουν την ανάγκη για περισσότερη δημοσιονομική ενοποίηση ή μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη κι αν το νέο πρόγραμμα διατηρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% το 2015.

«Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις εν όψει θα είναι πολύ δύσκολες, και γιατί πιστεύουμε ότι ο προσδιορισμός των δημοσιονομικών στόχων σε διαρθρωτικούς όρους, θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας».

Πηγή:www.capital.gr

By