Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Μετά το Σεπτέμβριο η κατάργηση των capital controls

Δεδομένου ότι το πολιτικό ρίσκο θεωρείται πλέον περιορισμένο και οι καταθέσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν τον Απρίλιο του 2015, η κατάργηση των capital controls σχετίζεται πλέον με την πρόοδο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Μετά την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου αναμένεται να δρομολογηθεί η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που ισχύουν από τον Ιούνιο του 2015.

Με το τελευταίο αυτό βήμα, θα καταργηθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην αποστολή εμβασμάτων για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς και στις αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, αλλά και οι όποιες εξαιρέσεις παραμένουν στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Δεδομένου ότι το πολιτικό ρίσκο θεωρείται πλέον περιορισμένο και οι καταθέσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν τον Απρίλιο του 2015, η κατάργηση των capital controls σχετίζεται πλέον με την πρόοδο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στην οποία η νέα κυβέρνηση θα δώσει τα «διαπιστευτήρια» της.

Μετά τον Απρίλιο και το Μάιο τα καταθετικά υπόλοιπα κατέγραψαν άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα. Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει μία ενίσχυση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εάν επαληθευθεί αυτή η πρόβλεψη η σωρευτική αύξηση των καταθέσεων το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ και η θετική εισροή από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2018 τα 1,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, αν και οι αποταμιεύσεις εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων πάνε καλά, αναμένεται πως έως το τέλος Ιουλίου ένα σημαντικό μέγεθος καταθέσεων που θα αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που αναγκαστικά θα πρέπει να μεταφερθούν στην ΤτΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By