Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Μεταναστευτικό: «Κατηγορώ» Αθήνας προς Άγκυρα για «ασύμμετρες» ροές και εργαλειοποίηση

Ενεπλάκη και ο Έλληνας πρωθυπουργός στον πόλεμο δηλώσεων με την Άγκυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις πρόσφατες τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για έκνομες πρακτικές αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών.

«Αυτοί που μεγαλοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος έκανε λόγο για «ασύμμετρες ροές».

Νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «σκουπίδια» και «απαράδεκτους ισχυρισμούς» τα όσα αναφέρονται από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας περί δήθεν απώθησης προσφύγων από την Ελλάδα προς την γείτονα, με βίαιες μεθόδους. Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση στους βουλευτές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά τα θέματα «γιατί αφορούν την Ελλάδα κι όχι το ένα ή το άλλο κόμμα».

Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει να πτοείται, συνεχίζοντας άλλοτε με δικές του δηλώσεις κι άλλοτε δι’ αντιπροσώπων να εκβιάζει την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία έχει πλέον δείξει και τις προθέσεις του. Σχεδιάσει να δημιουργήσει στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρειο Συρία πρόσθετους οικισμούς για να εγκαταστήσει εκεί περίπου δύο εκατομμύρια Σύριους, αραβικής καταγωγής και σουνιτικού θρησκεύματος. Ζητάει, μάλιστα, για τον σκοπό αυτό ευρωπαϊκά χρήματα.

Κατά τα άλλα, εν μέσω πανηγυρισμών και τελετών που πραγματοποιήθηκαν στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, με την ευκαιρία της 96ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Άγκυρα επανήλθε με νέες επιδείξεις ισχύος.

Δεσμεύει παράνομα περιοχές για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ». Με την πρώτη Navtex δεσμεύει περιοχή που βρίσκεται κοντά στο γεωτρύπανο «Φατίχ» για ασκήσεις σήμερα Τετάρτη.

Με δεύτερη Navtex, η Τουρκία δέσμευσε επιπλέον περιοχή, επίσης στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός των τεμαχίων 1, 2, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σ’ αυτό το κλίμα, ο Ερντογάν συνδέθηκε ζωντανά με φρεγάτα που συνοδεύει τα τουρκικά γεωτρύπανα που βρίσκονται παράνομα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με την φρεγάτα «Γκιοκτσέαντα» κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ερντογάν στην τελετή που διοργάνωσε χθες στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα για την τουρκική εθνική επέτειο.

Απάντηση στη νέα τουρκική πρόκληση έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία με δύο νέες πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις κοντά στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις νοτιοδυτικά και δυτικά της Μεγαλονήσου. Ανακοίνωσε άσκηση στα τεμάχια 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ, σε περιοχή που επικαλύπτει και τον στόχο «Σουπιά».

Εκεί τον Φεβρουάριο του 2018 τουρκικά πολεμικά σκάφη εμπόδισαν το γεωτρύπανο της ιταλική ΕΝΙ να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη γεώτρηση. Η Κύπρος δέσμευσε επίσης για διαδοχικές ασκήσεις και θαλάσσιο τμήμα δυτικά της Κύπρου κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το «Φατίχ».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τη δεκαετία του 1980 ο ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης Σουκρού Ελεγκντάγκ είχε εισηγηθεί το «δόγμα των δυόμιση πολέμων». Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία πρέπει να είναι ικανή να διεξάγει έναν πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, εναντίον της τότε ισχυρής Συρίας του Χαφέζ Αλ Άσαντ και μισό πόλεμο στο εσωτερικό της εναντίον των ανταρτών του PKK.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τη δεκαετία του 1980. Η Συρία είναι κατεστραμμένη από τον πολυετή πόλεμο, αλλά η Δαμασκός έχει καταφέρει να συγκροτήσει έναν εμπειροπόλεμο στρατό και κυρίως έχει ισχυρούς συμμάχους αποφασισμένους να πολεμήσουν μαζί της.

Η ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι άλλη. Πριν 30 χρόνια, η Τουρκία ήταν το «αγαπημένο παιδί» της Δύσης, ο πολύτιμος σύμμαχος και το πολύτιμο γεωπολιτικό «οικόπεδο». Σήμερα, οι σχέσεις της Άγκυρας και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Ευρώπη είναι σε οριακό σημείο, κοντά στο όριο θραύσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By