Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Μέτρα ασφαλείας παίρνουν οι μέτοχοι της Samsung

Αυξανόμενη πίεση για να μοιράσει κέρδη αυτή τη χρονιά αναμένεται να αντιμετωπίσει η Samsung από τους ξένους επενδυτές της την στιγμή που οι αναλυτές αναμένουν ρεκόρ κερδών από τις πωλήσεις των τσιπ μνήμης και των επίπεδων οθονών.

Μετά τα τελευταία γεγονότα οι επενδυτές του νοτιοκορεάτικου κολοσσού ζητούν εγγυήσεις καθώς η εταιρεία στέκει ακέφαλη σε μια τεχνολογική αρένα κορεσμένη από ισχυρούς ανταγωνιστές.

Τα κορυφαία στελέχη της Samsung Electronics προσπαθούν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους καθώς ο νοτιοκορεατικός όμιλος έχει έρθει αντιμέτωπος με την προοπτική να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ηγεσία μετά την απόφαση για πενταετή φυλάκιση του δισεκατομμυριούχου κληρονόμου Lee Jae-yong με την κατηγορία της διαφθοράς.

Καθώς οι δικηγόροι του κ. Lee άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, ο Kwon Oh-hyun, αντιπρόεδρος της Samsung, τόνισε ότι τα στελέχη θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε αυτή την βαθιά κρίση ηγεσίας με την οποία η εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη.

Μάλιστα σε ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους της εταιρείας το οποίο απεστάλη την Δευτέρα, ο κ. Kwon ανέφερε ότι παρά την «λυπηρή» κατάσταση δεν θα κλονιστούν από την ετυμηγορία. «Οι επιχειρηματικές συνθήκες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι πολύ σκληρές για να βρεθούμε σε κατάσταση σοκ και σύγχυσης αυτή τη στιγμή. Πρέπει όλοι να συγκεντρώσουμε τη δύναμη και τη σοφία μας για να ξεπεράσουμε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση», δήλωσε.

Οι συμβουλές αυτές του αντιπροέδρου ήρθαν εν μέσω αυξανόμενων εικασιών μεταξύ των αναλυτών ότι οι ξένοι μέτοχοι, οι οποίοι κατέχουν συλλογικά πάνω από το 50% της Samsung Electronics, ενδέχεται να πιέσουν ακόμα περισσότερο για άμεση λήψη αποφάσεων με αφορμή την μακροχρόνια απουσία του κ. Lee.

«Οι ξένοι επενδυτές θα προσπαθήσουν σίγουρα να υψώσουν την φωνή τους στη διοίκηση απαιτώντας περισσότερα μέτρα υπέρ τους», δήλωσε ο Kim Young-woo, αναλυτής της SK Securities. «Ίσως προσπαθήσουν να διορίσουν εξωτερικούς διευθυντές της προτίμησής τους ή να ζητήσουν από την τεχνολογική εταιρεία να αυξήσει τα μερίσματά της με αφορμή την υψηλή απόδοσή της για φέτος».

Προς το παρόν, η εταιρεία έχει περάσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού ο διευθύνων σύμβουλός της καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς,  το οποίο οδήγησε επίσης στην αμφισβήτηση του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Park Geun-hye .

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει ότι η Samsung Electronics είναι πλέον ευάλωτη σε μια εχθρική εξαγορά, καθώς η ιδρυτική οικογένεια του ομίλου κατέχει μόνο το 5% της εταιρείας και, μαζί με θυγατρικές της, ελέγχει μόνο το 20% του τεχνολογικού γίγαντα.

Οι εκθέσεις υποθέτουν ότι η Elliott Management, το αμερικανικό hedge fund, θα μπορούσε να ζητήσει από τη Samsung να αντικαταστήσει μερικά από τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου ή να ακυρώσει την πολυαναμενόμενη συγχώνευση των δύο θυγατρικών της, αφού ήταν αυτή που οδήγησε στη φυλακή τον 49χρονο ηγέτη της ομάδας. Επιπλέον ανέφεραν ότι η Elliott θα μπορούσε να ασκήσει αγωγή ζητώντας αποζημίωση για την ακύρωση της συγχώνευσης, η οποία θεωρήθηκε ότι έβαλε τα συμφέροντα του κ. Lee πάνω από τα συμφέροντα των μειοψηφούντων μετόχων. Παρόλα αυτά η Elliot αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τα παραπάνω σενάρια.

Ο κ. Park Ju-geun, επικεφαλής της εταιρείας CEO Score, ανέφερε επίσης «οι ανησυχίες για μια εχθρική προσπάθεια εξαγοράς από ξένα hedge funds ακούγεται παρατραβηγμένη για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή». Ωστόσο ο ίδιος προσέθεσε ότι «σε αντίθεση με τους άλλους νοτιοκορεάτες μεγιστάνες, ο κ. Lee ήταν φυλακισμένος, αφού ο έλεγχός του ομίλου δεν ήταν σταθερός. Αν κριθεί ένοχος και στην τελική δικαστική απόφαση, τότε θα μπορούσε να κλονιστεί ο έλεγχος στην ομάδα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By