Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Μετρό: Επεκτείνεται στη Δυτική Αττική, ξεκινούν τα έργα για τη «Γραμμή 4» – Οι νέοι σταθμοί

Την επέκταση της «Γραμμής 2» και την έναρξη των έργων της «Γραμμής 4» του Μετρό ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Όπως είπε, εντός του 2022 προκηρύσσονται οι μελέτες για την επέκταση του μετρό (Γραμμή 2) στη δυτική Αττική, ενώ ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη σύμβαση του έργου «Γραμμή 4 -Τμήμα Α” “Αλσος Βεΐκου-Γουδή», σημείωσε ότι ξεκινούν σύντομα τα έργα.

«Θα προκηρύξουμε τις μελέτες το 2022. “Αρα, ξεκινάει αυτό το έργο και μιλάμε τώρα για τις επεκτάσεις στο Ίλιον, στον “Αγιο Νικόλαο, και στην Παλατιανή».

Αναφερόμενος στη «Γραμμή 4», ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να εγκαθίστανται τα εργοτάξια στους χώρους που θα γίνουν οι νέοι σταθμοί, κατόπιν της πρόσφατης υπογραφής της σύμβασης μεταξύ της Αττικό Μετρό ΑΕ και της αναδόχου εταιρείας ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ για την υλοποίηση των πρόδρομων εργασιών του τμήματος Α΄ της «Γραμμής 4».

Για τις επεκτάσεις της «Γραμμή 4», είπε ότι περιλαμβάνουν:

1) την επέκταση από το “Αλσος Βεΐκου προς Πετρούπολη με 6 σταθμούς και ότι «αυτό είναι ένα έργο που είναι σχετικά ώριμο», και μετά

2) την επέκταση από Ευαγγελισμό προς Ηλιούπολη με τρεις σταθμούς και (3) από Γουδή προς Μαρούσι και Εθνική Οδό με έντεκα σταθμούς.

«Έργα που δεν είναι ακόμα μελετητικά ώριμα, αλλά το πρώτο κομμάτι των έργων που έχει να κάνει […] μέχρι τον Περισσό και την Πετρούπολη – το οποίο κοστολογείται γύρω στα 300 εκατομμύρια – είναι ένα έργο σχετικά ώριμο. […] Είναι η επέκταση της γραμμής 4, η οποία νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινήσει, και θα ξεκινήσει σχετικά σύντομα, αφού θα εξασφαλίσουμε βεβαίως την απαιτούμενη χρηματοδότηση» είπε ο κ. Καραμανλής.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, επανέλαβε ότι το έργο της «Γραμμής 4» είναι το σημαντικότερο έργο της τελευταίας εικοσαετίας.

«Μετά την Αττική Οδό που ήταν μία σύμβαση παραχώρησης, είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα. Μετά από αρκετές δυσκολίες […] μπαίνει στην σωστή του διάσταση και πλέον συμβασιοποιείται, δηλαδή πλέον ξεκινάει. Οι πρόδρομες εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι» είπε ο κ. Καραμανλής.


Η «ακτινογραφία» της Γραμμής 4

Σημειώνεται ότι το έργο με τίτλο: «Αρχαιολογικές εργασίες και μετατοπίσεις δικτύων ΟΚΩ του τμήματος Α’ της Γραμμής 4 “Άλσος Βεΐκου-Γουδή” του Μετρό της Αθήνας», είναι συνολικής δαπάνης 33.496.777 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και έχει διάρκεια 30 μήνες.

Περιλαμβάνει τη μετατόπιση δικτύων ΟΚΩ σε όλους τους χώρους που θα γίνουν οι σταθμοί μετρό και τα φρέατα, κυκλοφοριακές μελέτες και παρακάμψεις. Περιλαμβάνει επίσης εργασίες αποξηλώσεων, καθώς και μετατοπίσεις προτομών, αγαλμάτων κ.λπ. Τέλος περιλαμβάνει αρχαιολογικές εργασίες, όπως διερευνητικές τομές για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων, φύλαξη των χώρων των αρχαιολογικών εργασιών, αρχαιολογικές ανασκαφές, καταγραφή, αποτύπωση, συντήρηση και φύλαξη των ευρημάτων και αρχαιοτήτων.

Οι 25 συνολικά θέσεις του έργου (σταθμοί, φρέατα, επίσταθμοι Βεΐκου και Κατεχάκη) θα χωριστούν σε τρεις ομάδες, βάσει χρονοδιαγράμματος παράδοσης στον ανάδοχο του βασικού έργου, αλλά και πιθανότητας εντοπισμού αρχαίων και πολυπλοκότητας δικτύων ΟΚΩ.

Η πρώτη ομάδα αφορά εννέα θέσεις όπου οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα: Φρεάτια στα δύο «άκρα» του έργου, από όπου θα μπει ο «Μετροπόντικας» για να ξεκινήσει την κατασκευή της σήραγγας, δηλαδή σε Βεΐκου και Κατεχάκη. Τους σταθμούς Ακαδημία, Ευαγγελισμός, Εξάρχεια, Κολωνάκι, καθώς και τα φρέατα σε Βιβλιοθήκη, Διακλάδωση Ευαγγελισμού και ΓΝΑ.

Η δεύτερη ομάδα αφορά επίσης εννέα θέσεις: Τους σταθμούς Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Άλσος Βεΐκου, Κυψέλη, Ελικώνος. Τη σήραγγα ανοιχτού ορύγματος και τα φρέατα ΕΥΔΑΠ Φορμίωνος και Δικαιοσύνης.

Η τρίτη ομάδα τέλος αφορά επτά θέσεις: Τους σταθμούς Γαλάτσι, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή και το φρεάτιο Νήαρ Ήστ.

Η Αττικό Μετρό θα εκτελέσει τη διερεύνηση δικτύων ΟΚΩ και αρχαιολογικών στις ίδιες θέσεις ανά ομάδα ώστε να περιοριστεί η όχληση από τα έργα. Ήδη έχει κάνει επαφές με ΟΚΩ και με τους δήμους, όπου θα γίνουν οι εργασίες (Αθηναίων, Καισαριανής, Ζωγράφου, Γαλατσίου).

Τα χαρακτηριστικά της Γραμμής 4 του Μετρό
Η Γραμμή 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή» του Μετρό έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας, με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών σε κομβικά σημεία του κέντρου (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).

Αναμένεται επίσης να αποσυμφορηθούν υφιστάμενοι κεντρικοί σταθμοί του Μετρό (κυρίως ο σταθμός του Συντάγματος) από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού.

Με την κατασκευή του έργου διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών σε πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως Δικαστήρια, Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ.

Αυξάνεται δε η δικτύωση των υφιστάμενων γραμμών Μετρό με δυο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).

Συνολικά εκτιμάται ότι με τη Γραμμή 4 του Μετρό θα μετακινούνται περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 ημερησίως.

Η Γραμμή 4 σε αριθμούς
13 χλμ. μήκος.
15 νέοι σταθμοί: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή
9 ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα
2 επίσταθμοι, πριν από το σταθμό Άλσος Βεΐκου (κάτω από την Λεωφ. Βεΐκου) και μετά το σταθμό Γουδή (κάτω από τη Λεωφ. Κατεχάκη)
1 νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για την Γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών, καθώς και του Τραμ. Το νέο ΚΕΛ θα χωροθετηθεί εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων
Προμήθεια 20 συρμών.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης
Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρέπει να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ απέναντι στη σχετική προσφυγή.

Σημείωσε ωστόσο, ότι «η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων έχει γίνει σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Έχει γίνει στην Ακρόπολη, την έκανε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά την άποψή μου, πολύ σωστά, στο σταθμό της Αγίας Σοφίας, που κατά πολλούς αρχαιολόγους έχει πιο σημαντικά αρχαία από τον σταθμό Βενιζέλου. Επομένως, είναι μία πρακτική και μία μέθοδος, που δεν γίνεται για πρώτη φορά, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό».

«Εγώ σέβομαι τις επιστημονικές απόψεις των αρχαιολόγων, αλλά νομίζω ότι ο κοινός νους υπαγορεύει ότι, πολλές φορές, μπορείς να αποσπάσεις, δηλαδή, να βγάλεις μερικά αρχαία και να τα βάλεις πίσω. Και εν πάση περιπτώσει, αν καταφέραμε αυτό να το κάνουμε στην Ακρόπολη, κατάφεραν οι Ιταλοί να το κάνουνε στη Ρώμη, θεωρώ ότι μπορούμε τεχνικά να το κάνουμε και στη Θεσσαλονίκη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By