Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Μεξικό: Χάος σε διαδήλωση φεμινιστριών – Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα

Την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκάλεσε η χρήση πυροβόλων όπλων από τις αρχές του Μεξικό σε διαδήλωση φεμινιστριών στην πόλη Κανκούν για τη δολοφονία μιας νεαρής.

Πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό έχουν γνωρίσει μεγάλη διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο δείχνει μια ομάδα γυναικών που προσπαθεί να ρίξει ένα διαχωριστικό από κοντραπλακέ στην είσοδο κτηρίου γραφείων όταν ακούγονται πυρά από ημιαυτόματο όπλο που τις αναγκάζει να σκορπίσουν και να ψάξουν κάλυψη.

Δημοσιογράφος που κάλυπτε τη διαδήλωση επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως εκτυλίχθηκαν σκηνές όπως αυτές που καταγράφονται στα πλάνα.

Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σε αυτή την κινητοποίηση, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού, ανεξάρτητο δημόσιο θεσμό. Η Επιτροπή δεν αποσαφήνισε αν οι τραυματισμοί τους οφείλονταν στα πυρά.

Ζήτησε να διενεργηθεί «ταχεία» έρευνα για το συμβάν και προέτρεψε την κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να απαγορεύσει τη χρήση πυροβόλων όπλων από την αστυνομία σε διαδηλώσεις.

Δεν είναι καθαρό αν τα πυρά στη διαδήλωση ήταν αληθινές σφαίρες, πλαστικές σφαίρες ή άσφαιρα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κανκούν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του την Τρίτη, έκανε γνωστό η δήμαρχος. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πολιτεία Κιντάνα Ρου, ο Αλμπέρτο Καπέλα, διαβεβαίωσε ότι δεν αναμίχθηκαν δικοί του άνδρες στην «επαίσχυντη» αυτή χρήση ισχύος, υποσχόμενος ότι θα διενεργηθεί έρευνα.

Η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μεξικό καταδίκασε τη «χρήση υπέρμετρης βίας» στην κινητοποίηση και ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε επίσης να ερευνηθεί η «καταστολή» και η «επίθεση με τη χρήση όπλων» εναντίον των γυναικών.

Τη διαδήλωση πυροδότησε ο θάνατος 20χρονης.

Η νεαρή Μπιάνκα «Αλέξις» Λορενσάνα βρέθηκε δολοφονημένη και ακρωτηριασμένη το Σαββατοκύριακο στο Κανκούν. Το πτώμα της έφερε «σημάδια», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που απαιτεί η κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των γυναικοκτονιών έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαδηλώτριες έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια κι έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By